kniha » Prefekt
chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 30
hodnotilo: 39
86%
Prefekt

Alastair Reynolds

Prefekt

série: Prefect Dreyfus Emergencies
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Odhalený vesmír (Revelation Space)

Kategorie: sci-fi - space opera - hard sci-fi

originální název: The Prefect
jiný (obecně známý) název: Aurora Rising
originál vyšel: 2007

vydání: Triton (web) 2016

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
Monte Walsh  | ***** 02.11.2016 12:49

Konečně další kniha od Reynoldse. Nekriticky volám „skvělý, skvělý, skvělý“. Jsem ve třetině a nemá to chybu. Typově jsou mi tyto příběhy nejbližší, bohužel jich v poslední době vychází velmi málo. Další můj oblíbenec je N.Asher, který vychází pravidelněji, ale i tak málo. Doufám, že se to v budoucnu změní. Dočteno. Počáteční skvělý nástup se ve zbývající části zmírnil. Hlavně pasáže z habitatu Aubusson, zdlouhavé a s hloupými dialogy. Pro děj ale s určitým významem. A potom návrat do děje záporáka Gaffneye. V takovém vyspělém sboru, jako je Panoplie, by se něco podobného nemělo stát. Nutná berlička pro finále příběhu. Celkově mě příběh velmi pobavil, proto plný počet hvězd. Toto je pravá dobrodružná hard sci-fi!!!

biafra  | *** 26.11.2016 16:42

Je to slušná spejska, ale od Reynoldse jsem čekal víc – umí i líp.

SONP  | ***** 15.12.2016 21:30

dálo by se, že půjde o klasikou space operu a nebo o vesmírnou detektivku, a taky že trochu je to tak. Ale hlavně je to zamyšlení nad tím, jak by mohla v cyberpunkových podmínkách fungovat demokracie a jaká bude její podoba poté, co se lidstvo promění v něco docela jiného (a přitom tak stejného). Utopický komunismus? Oligarchie? Občané, kteří se dobrovolně nechali dát do vegetativního stavu? Zabíjení pro zábavu?Všechno to lze najít alespoň na jednom z tisíců habitatů Třpytného pásu, který my fandové známe spíš jako pás Rzivý. A k tomu všemu jedna nehmotná revolucionářka, jejíž program běží už desetiletí kdesi v hloubi síti sítí, jejíž cíle jsou nejasné, ale program tak lákavý. Politiky a všemožných intrik je tu opravdu dost, takže asi nejde úplně pro dílko pro fandy akční nebo military scifi, ale za mě plná palba.

Speedemon  | **** 26.12.2017 19:52

Návrat k sérii po dlouhých šesti letech. Díky tomu moc netuším kolik tam bylo různých odkazů na sérii, ale jelikož se děj odehrává před událostmi předchozích dílů, tak to není nic podstatného. Jinak mi nedělalo žádný problém se opět „vžít“ do promyšleného a vrstevnatého Reynoldsova vesmíru. V praxi jde vlastně o vesmírnou detektivku, která se postupně rozvine v něco víc. Postavy mi byly hodně sympatické (až trochu na Thálii, díky které byly některé pasáže z Aubussonu zdlouhavé). Děj krásně plynul a i když je kniha docela dlouhá, díky různým autorovým překvápkům pěkně odsýpá. Já jsem spokojen. Mírně mě však zklamal neslaný a nemastný závěr.



WebArchiv - archiv českého webu