kniha » Rudý úsvit
chce si přečíst 1 | má v knihovně 7
hodnotilo: 10
68%
Rudý úsvit Více vydání = více obálek.

Pierce Brown

Rudý úsvit

Kniha vyšla i pod názvem:
Červený úsvit
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Rudý úsvit
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Red Rising
originál vyšel: 2014

vydání: Triton (web) 2016; Triton (web) 2016; Aktuell (web) 2019

odkazy: 3x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
trudoš  | **** 05.01.2017 02:02

Závratná akční jízda, která prakticky po celou dobu neztrácí dech. Snad jen, že jsem úplně nepobral věkové zařazení. I když se Pierce Brown snaží cílit na dospívající čtenáře, poměrně nekompromisně sahá po obratech, které v podobném druhu literatury bijí do očí. Až si říkám, proč ta snaha dostat knihu pod věkovou hranici osmnáct a níž, když to v důsledku není třeba. Jediné, co tomu nahrává, jsou náctiletí hrdinové, ovšem jejich vystupování si nezadá v ničem, co má za sebou každý druhý vysloužilý dospělý.
Dějově však hodně precizní, přestože autor šlape v docela jasně vyježděných kolejích. I tak dokáže překvapit – často drsnou syrovostí, kdy hrdinům zadarmo nenechá ani suchou kůrku chleba. Horší je to až s přehnaně radikální zlovolností padouchů, která ve finále nemá jinačí opodstatnění, než jen vyžívání se v sadistickém zotročování baníků. Je ovšem znát, že se teprve formují ústřední pozice, ze kterých půjdou další tahy na šachovnici, a tak nám konečné vyústění přinesou až další díly.

ippokorny  | nehodnoceno 22.06.2017 18:20

V knize létají obyvatelé Marsu pomocí gravibot, tedy jasný motiv sci-fi. A jak se píše v druhém komentáři, třeba „sadistický“ popis „dábelského tance“ (známého i z filmu Tenkrát na Západě) asi není vhodný pro náctileté, tedy pro „citlivou“ „generaci sněhových vloček“, viz https://en.wikipedia.org/wiki/Generation_Snowflake či přímo české texty, např. viz https://xman.idnes.cz/mikroagrese-univerzity-varovani-trigger-warnings-f8b-/xman-styl.aspx?c=A170527_130919_xman-styl_fro

theubik  | brak 07.10.2020 08:43

Nedokázal jsem číst dal, když se z hlavních charakteru stala Mary Sue, až moc přesílený / dokonalý charakter. Když jsem si četl první stranku, tak jsem si tipnul děj a dokonale jsem se trefil i ty dějové zvraty jsou generické. S klidným srdcem nedočtu, od knih chci více.



WebArchiv - archiv českého webu