kniha » Kolaps západní civilizace
má v knihovně 2
hodnotilo: 4
68%
Kolaps západní civilizace

Eric M. Conway
Naomi Oreskes

Kolaps západní civilizace

Jak bude náš svět vypadat v roce 2393?

Kategorie: sci-fi

originální název: The collapse of western civilization: a view from the future
originál vyšel: 2014

vydání: Práh (web) 2016


Informace / Anotace ke knize: Kolaps západní civilizace - Jak bude náš svět vypadat v roce 2393?

Píše se rok 2393 a svět je zcela jiný, než byl na počátku třetího tisíciletí. Jasná varování před klimatickou katastrofou byla po desetiletí ponechána bez povšimnutí, což vedlo ke všeobecné ekologické, sociální, politické i kulturní katastrofě, která je známa jako Velký kolaps z roku 2093. Toho roku růst teploty, zvýšení hladiny moří, šíření sucha a nakonec rozpad západoantarktického ledového štítu dovršily krizi, jež vedla k masové migraci a naprosté proměně světového řádu.

Historikové a esejisté Naomi Oreskesová a Eric M. Conway nám v tomto působivém a provokativním sci-fi příběhu a zároveň filosofujícím eseji představují svět zdevastovaný klimatickými změnami. Kniha dramatizuje vědu takovým způsobem, jakým to tradiční literatura faktu nedokáže, a jasně ukazuje důležitost vědců a jejich práce a současně odhaluje prospěchářské zájmy „uhlíkového komplexu“ (stoupenců ekonomiky založené na spalování fosilních paliv ap.), jehož představitelé vědeckou praxi v nejvyšší míře zpolitizovali.

Tato kniha je založena na důkladném studiu a poskytuje čtenářům vítanou a originální inspiraci v otázkách klimatických změn a jejich politického (ne)řešení.

 



WebArchiv - archiv českého webu