kniha » Elementum
má v knihovně 1
hodnotilo: 3
70%
Elementum

Jiří Dittrich

Elementum

série: Elementum
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

vydání: Epocha (web) 2016


Komentáře:
snop  | *** 12.02.2017 10:04

Je to krute neoriginalni, psychologie postav zcela odrazi psychologii autora (tj. vsechny postavy jsou autor, pricemz na zaklade jeho misty az prilis odhalene psyche se domnivam, ze by asi nepatril mezi me pratele) a chtelo by to nejakeho korektora, ktery rozeznava rozdil mezi „hold“ a „holt“ a umi pouzivat carky.

Tolik k negativum.

Pozitiva: je to napsane tak ctive, ze tech 500 stran utece jako voda. A pribeh je celkem uzavreny, jakkoli padouch samozrejme unikl (coz souvisi s tou neoriginalitou, zejo) a chysta se pokracovani. A pokud vam nevadi cist totez znovu a znovu, tak holt dostanete ctivou jednohubku nekde mezi Avatarem (Aang), Kodexem Alera a dalsimi asi tremi sty knihami, ve kterych chlapec zjisti, ze jen on muze zachranit magickou risi, protoze je ve skutecnosti ztracenym princem.

trudoš  | **1/2 29.12.2018 09:06

Prvotina Jiřího Dittricha trpí mnoha neduhy literárních debutů, jedno jí však upřít rozhodně nejde – má spád. Na to, jak je děj prostince lineární a základní kameny jsou vytyčené poměrně záhy, je až s podivem, že se autorovi podařilo zaplnit tolik stran nepodstatným popisem výcviku v ovládání elementů a rozehrávkou počínajícího milostného vztahu. Jednoduchost zápletky by přitom mohla být plusem, nebýt toho, že se bere smrtelně vážně. Těžko uvěřit, že mladík na hranici dospělosti lusknutím prstu uvěří historce o magickém dědictví a následně si to už míří do Himálajského pohoří, kde se má jeho údajná říše rozkládat. Problém navíc je, že v tomhle bodě dějová osa začne stagnovat a vydrží jí to až do konce. To už pak čtivost bere za své, nemluvě o tom, že to podstatné si tvůrce stejně nechává do pokračování.
Dá se říct, že Elementum v sobě kombinuje poetiku filmových trháků Eragon a Poslední vládce větru, přičemž výsledný efekt je podobně rozpačitý, jako snímky samotné. Tak třeba jindy.



WebArchiv - archiv českého webu