kniha » Okultace
chce si přečíst 1 | má v knihovně 12
hodnotilo: 12
74%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Okultace

Laird Barron

Okultace

a jiné povídky

Kategorie: fantasy - horor - povídková sbírka

originální název: Occultation and Other Stories
originál vyšel: 05/2010

vydání: Laser-books (web) 2016

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
BorgDog  | ***1/2 19.12.2016 21:33

Laird Barron je kritikou pokládán za snad nejvýraznějšího současného následovníka Howarda P. Lovecrafta. Z většiny povídek „Okultace“ je HPL skutečně možné zřetelně rozeznat. Autor znamenitě pracuje s popisy především přírody, lesů, odlehlých míst. Dokáže barvitým, místy skoro básnickým jazykem vyvolat přesně ten plíživý pocit „cízího děsu,“ který ovládal HPL, a to ještě mnohem dříve, než se začne něco děsivého reálně dít. Také znamenitě zvládá koncept nespolehlivého vypravěče – vlastně je jím drtivá většina jeho postav. Tomu všemu nelze vytknout nic.

Bohužel, nedostatky se objevují jinde. Rychle si všimneme, že Barron „točí“ jen pár námětů stále dokola. Satanismus a černá magie. Zlé věci nebo místa. Nelidské bytosti. Pořád totéž, pouze variace se liší. Rovněž dobrá polovina povídek je „ustřelená,“ čiší z nich, že moc nepromýšlí konce, anebo jsou mu nějaké pointy lhostejné – když ho to přestane bavit, prostě povídku zařízne. Navíc autor hřeší na nespolehlivé vypravěče tím, že místy ohýbá logiku více, než by měl, a mnohokrát se pozastavíme nad věcmi, které jdou přes hranu i vzhledem k problematickému duševnímu stavu protagonistů.

Nebýt těchto nedostatků, skutečně bych řekl, že Laird Barron je Lovecraftovým dědicem a vládcem – ze všeho, co jsem z moderního hororu v poslední době četl, je mu nejblíž. Přesto ledabylost shazuje celkový dojem „jen“ do nadprůměru.



WebArchiv - archiv českého webu