kniha » Měsíční prach
v Top10 2 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 177
hodnotilo: 127
80%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Měsíční prach Více vydání = více obálek.

Arthur C. Clarke

Měsíční prach

Kategorie: sci-fi

originální název: A Fall of Moondust
originál vyšel: 1961

vydání: SNKLU 1965; Odeon 1989; Baronet (web) 2000; Laser-books (web) 2015

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | **** 17.05.2009 10:36

Tento popis jedné záchranné akci na Měsíci se nese v duchu, ve kterém to uměli snad jen právě Clark a Asimov. Je to ta správná, trochu starosvětská kombinace technického problému a lidské psychiky na co se autor soustředí. Kdyby podobný příběh psal někdo dnes, bylo by to jistě mnohem dramatičtější a akčnější, ale já mám rád právě tuto příchuť zlatého věku, prostě mi to vyhovuje.

Phoenix  | *** 07.09.2011 14:42

Měsíční prach je příběh o jedné lodi plné lidí, která uvízne na Měsíci a hrozí jí bezprostřední nebezpečí. Tím pádem se příběh rozpadá na dvě dějové linky, na situaci pasažérů uvězněných na jednom místě a na tým lidí, kteří dělají všechno možné, aby je zachránili. Na rozdíl od Rámy nebo Odysey se čtenář nevydá do nového neuvěřitelného světa, ale stráví nějaký ten čas na jednom místě a dostane příležitost prožít celou katastrofu spolu s hlavními hrdiny. Měsíční prach není žádný bombastický příběh o hrdinství a plný zvratů, spíš jde o osud obyčejných lidí, kteří se dostali do situace, které nemohl nikdo zabránit. A je jen na nich, aby se s tím poprali.

hivar  | **** 03.01.2014 11:01

Druhá kniha od Clarka, čo som prečítal (prvá bola Vesmírna Odysea). Arthur opäť kombinuje fyzikálne zákony vo vesmíre so sociologickým a psychologickým správaním postáv. Páčilo sa mi napätie, ktoré prinášal s každou kapitolou, no niektorým čitateľom sa môže zdať kniha príliš vedecká.

Dilvermoon  | ***** 28.08.2018 19:17

No prostě klasika, co dodat. Výletní prašné vozidlo Seléné s velmi různorodým osazenstvem se bezestopy propadne do pole prachu na Měsíci. Následuje pochopitelně pátrání a dumání nad nečekaným úkolem. Postupně se pokazí vše, co se pokazit může a když se situace zlepší, dojde k dalšímu průšvihu. Drama na palubě Seléné doslova do poslední sekundy. Realistická hard sci-fi založená na řešení narůstajících problémů a také na vztazích mezi pohřbenými pasažéry.

Kniha je z roku 1961. Clarke píše, že 7.listopadu 1967 bylo přistáním člověka na Měsíci oslaveno 50.výročí VŘSR. No tak termín prvního přistání celkem přijatelně odhadnutý, ale vzhledem k tomu, že soudruzi ze SSSR někde udělali chybu (a nejednu), tak si museli nechat zajít chuť. Ovšem vizionářská je zmínka o tom, že „vlající praporky ve vakuu na Měsíci vypadají podezřele, ale diváci na Zemi aspoň budou mít nad čím dumat.“ Vlály nějak motoricky, ale jako by Clarke tušil, co se o hodně let později bude honit hlavou pomateným konspirátorům.

trudoš  | **** 26.07.2019 20:27

„Přírodě trvalo milion let, než nastražila past, do které se chytila Seléné a stáhla ji do Moře žízně.“
Z dnešního pohledu prostě nemůžete o románu, který vznikl roku 1961 a popisuje havárii turistické lodi na Měsíci, říct něco špatného. Už jen pro tu úžasnou nostalgii, jakou v tom současný čtenář zákonitě musí cítit, přestože ji autor do textu nikdy nevložil. Jistě, spousta moderních tvůrců by si se stejnou zápletkou dokázala poradit pravděpodobně mnohem napínavěji, přesto nemůžu říci, že by Arthur C. Clarke nějak nudil. Je tu zkrátka všechno, co má být – obyčejní lidé v tísni, neřešitelný technický problém a neúprosně tikající čas. Trochu rušivě na mě působila pouze situace, kdy se posádka výletní lodi Seléné snaží zabavit, aby nepropadla panice. Ačkoli je ta scéna chytře vyargumentovaná, v reálu si podobné chování představit nedokážu. Naopak dokonalý je moment, kdy si jednotliví pasažéři nehodu vztahují na svou osobu, přičemž konspirátor Radley s létajícími talíři je úplně nejlepší.



WebArchiv - archiv českého webu