kniha » Stíny minulosti
má v knihovně 17
hodnotilo: 19
77%
Stíny minulosti

Brandon Sanderson

Stíny minulosti

série: Mistborn
díl v sérii: 5

Kategorie: fantasy - steampunk

originální název: Shadows of Self
originál vyšel: 2015

vydání: Talpress (web) 2016

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
snop  | ***1/2 27.11.2016 10:57

Je to fajn, nicmene kvalitativne sesup. Mene logicke, vice chaosu, takovy dojem vyplnoveho dilu, na ktery se Sanderson ani poradne nesoustredil. Jo a pokud nekdo necetl puvodni trilogii, bude zmaten o trochu vic nez v predchozim dilu.

KainIX  | **1/2 20.02.2017 12:42

Řeknu to rovnou: nakolik jsem byl z Poseství práva nadšený, tak jsem z tohoto dílu zklamaný.

Lidé v Elendelu se bouří, protože jsou vykořisťovaní, guvernér, podporován šlechtickými rody, je zkorumpovaný, a do toho někdo zavraždil mnoho lidí vlivných v podsvětí na večírku guvernérova bratra. Vše se točí kolem Waxe, ostatní hrají jen druhé housle, pokud vůbec. Svět se opět trochu posunul a prodělává technickou revoluci. Ulicemi Elendelu jezdí vedle drožek i auta a elektřina je na světě, byť zatím v plenkách.

Má to být asi detektivka, ale mám z toho rozporuplné pocity. Dialogy místy baví, místy moc ne, Sanderson se věnuje tu budování světa, tu postavám, tu dialogům, tu víře, ale jako celek se mi to v mysli pořád rozpadá. Na druhou stranu to ale nebylo tak špatné, že bych to nedočetl. Nicméně další díly už asi číst nebudu.

Madam Brbla  | ***1/2 19.04.2017 09:07

„Poselství práva“ bylo fajn oddechovkou, ve které jsme se seznámili s novými hrdiny a modernějším prostředím. „Stíny minulosti“ plynule navazují dalším samostatným příběhem, nic však nevysvětlují, předpokládají znalost světa, historie, postav i fungování schopností. Tentokrát kdosi (nebo cosi?) usiluje o život vrchních představitelů města a rozvrat Elendelu, proto Wax Ladrian musí odložit přípravy na svatbu a zahryznout se do případu – hezky tvrdě po svém, jak oficiální zástupci práva nemohou. Nechybí Wayne v roli komického pomocníka, strážník Marasi s její snahou začlenit se do policejního sboru a připojí se několik (staro)nových zajímavých charakterů.
Sanderson doladil psychologii postav, každá z dějových linií má trochu jiný tón: s Waynem je větší sranda, Marasi drnká na strunu emancipace, Wax je zkrátka odhodlaný buldozer – bylo tomu tak už v předchozím díle, ale teď je na vše kladen větší důraz.
Akčně detektivní zápletka má své slabší i silnější momenty, některými zvraty autor nepřekvapil -
v tom směru mi hrdinové připadali poněkud zabednění. Nicméně závěrečný tragický obrat mi docela zaimponoval a mohl by přinést energii do pokračování.
Nenudila jsem se, bylo nad čím přemýšlet, pořád jde o nadprůměrnou krmnou fantasy se steampunkovým nádechem. Hodnotím jen o procento hůř než „Poselství práva“. 74% P.S.: Mám drobnou výhradu k překladu. Od upjaté dámy z vyšší společnosti bych čekala spisovnou mluvu, nikoliv pražský přízvuk pouličních buranů.

trudoš  | **** 19.01.2018 22:38

Pořád je to dobré, ale zároveň se z toho vytrácí to nejlepší. Pravdou je, že kdyby se autor zaměřil spíš na novou zápletku, místo pokusů napojit se na původní trilogii, byl bych daleko spokojenější. Jako by šlo jen o to využít stará témata a už jednou vytvořené figury, a tím vším čtenáři pořádně pomotat hlavu co se stran motivací týče.
Co ovšem funguje naprosto precizně, je sestava ústředních hrdinů. Ať už jde o lorda Waxiliána, jeho parťáka Wayna či policistku Marasi, každý z nich je natolik svébytný, že bych si klidně užil román jen s nimi samotnými. Obzvláště Wayne je řízek par excellence a pokaždé, když jsem se při čtení začal nudit, on byl zárukou toho, že mě to rychle přešlo. V tomhle ohledu odvádí Brandon Sanderson skvělou práci, kdy kombinuje situační humor se zápletkou epických rozměrů. A přestože se člověk občas ztrácí v souvislostech a zpětně se zdají být některé plány až příliš překombinované, pořád si užívá čtení hlavně kvůli sympatickým postavám a bezkonkurenční imaginaci.



WebArchiv - archiv českého webu