kniha » Temnota z Pressburgu
má v knihovně 6
hodnotilo: 10
68%
Temnota z Pressburgu

Janko Iša

Temnota z Pressburgu

série: Kladivák
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - akční - urban fantasy

vydání: Artis Omnis (web) 2016

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
tiradentes  | ****1/2 22.12.2016 13:45

Mne veľmi rezala už poviedka, ktorá o dosť prevyšovala finálových súperov v MCF (nehovoriac o tomto roku, kde by pre súperov bolo najčestnejšie odstúpiť bez boja) a tak som sa dosť na knihu tešil. Nesklamala. V slovenskej tvorbe dlho chýbal temný hrdina, sviňa od pohľadu, ktorá strelí po všetkom čo sa na ňu zle pozrie.

mato_klerik  | **** 20.01.2017 13:18

70% Fajná vybíjačka. Občas sú motivácie hlavného hrdinu trochu slabšie, resp. konanie záporákov trochu príliš iniciatívne, ale spolu to funguje a vďaka tomu sa skáče z jednej akcie do druhej. Vedľajšie postavy sú len ozdobou, Kladivák je ale super a má dostatočne brutálnych protivníkov, aby jeho schopnosti vynikli, ale aj aby dostal na búdku…

GeRony  | **** 02.03.2017 13:58

Vdaka na slovenskom trhu za tohto (anti)hrdinu. Konecne aj my mame svojho KulhankaZambocha­KoprivuKotletu (doplne si vlastneho spisovatela). Kniha rychlo odsypa, odohrava sa v alternativnej(?) Bratislave, vlastne v Pressburgu, kde den a noc tvoria dva odlisne svety. Krv strieka, kosti prastia, ludia (a nielen ludia) umieraju a citatel sa bavi. Ak sa vam pacia svizne akcne knihy, kde sa zbytocne nekeca, ale kona a pri prelievani krvi vam nie je nevolno, urcite precitanie tejto knihy neolutujete.

Polinius  | **** 17.05.2017 00:21

Takže já jsem první Čech který to hodnotí? :-) Kniha se mi dostala do rukou jen náhodou a ani jsem nevěděl, že je v nominaci na Ceny Akademie science fiction, fantasy a hororu za rok 2016 v kategorii nováček roku. Žánrově spadá kniha do kategorie akčních románů ve stylu mistra Kulhánka. A opravdu Kulhánka a ne Kopřivy nebo ve stylu L. Kýši. Stejně jako v románech mistra je hlavním hrdinou kladná postava, tak trochu mimo zákon, která se chová občas až moc rytířsky k ženám. A našel bych i další spojitosti. Kupříkladu, že autor stejně jako mistr dokáže udržovat gradující tempo a ukočírovat stoupající brutalitu aby nepřesáhla vrcholu už v půlce knihy a já jako čtenář nebyl neměl pocit, že celé je to fraška. Humor je nadávkován velice dobře a hlášky dost dobře padnou postavám do pusy. Proč tedy hodnotím 80%? Bohužel už teď vím, že ji nebudu chtít číst podruhé a román by chtěl trochu více rafinovanosti v zápletce a vytvořit alespoň jednu pasáž, která se vypálí do mozku a bude nezapomenutelná jako jízda po skluzavce vyrobené z velkého struhadla na řepu do bazénu plného jódu. Při čtení jsem vzpomínal na Kulhánka, ale Iša není jeho plagiátor a není ani on. Je jako jeho syn – je tam podoba, ale není jeho klon.

Strider  | ** 24.11.2017 14:51

Brak vo svojej najčistejšej podobe. Prím hrá masaker na všetky spôsoby, len aby sa mŕtvoly kopili. Príbeh je len druhoradá báchorka, ktorá mu má robiť kulisu. Dej ale aj tak ale pôsobí ako frankensteinove monštrum – jeho jednotlivé časti do seba veľmi nepasujú a pôsobia ako nasilu pozošívané pôvodne nesúvisiace poviedky. Tiež je dobre, že je Blava adresovaná ako Pressburg – s reálnym predobrazom toho okrem pár pamätihodností nemá veľa spoločného. Z môjho pohľadu jednoznačne nepodarok, ktorému chýba nadhľad a nevidím dôvod, prečo by ma mala postava Kladiváka zaujímať. 4+/10

lamahe  | **1/2 05.12.2017 10:23

Jednostranne akčne poňatá jazda, bez (pre niekoho zbytočného) myšlienkového presahu. Nad priemer to vyťahujú „postapo/urban fantasy“ reálie alternatívnej Bratislavy 90-tych rokov a zhruba do prvej tretiny knihy celkom baví aj ten zbraňový fetišizmus. Pod priemer to zas sťahuje plytká a miestami roztrieštená charakterizácia postáv (hlavný hrdina je zabijácky chrapúň, ale uvažuje mimoriadne uhladene) a poriadne „presolené“ propriety príbehu, ktorými autor poväčšinou nezmyselne plytvá – ako keď si na TV extrémne prepálite farby. Ako komiks by to mohlo fungovať lepšie.



WebArchiv - archiv českého webu