kniha » Strážci z hlubin času
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 9
Strážci z hlubin času Více vydání = více obálek.

H. P. Lovecraft
August William Derleth

Strážci z hlubin času

Šestnáct mrazivých povídek

Kategorie: horor - fantasy - povídková sbírka

originální název: The Watchers Out of Time and Other
originál vyšel: 1974

vydání: Volvox Globator (web) 2016; Volvox Globator (web) 2016


Komentáře:
Fouré  | *** 17.04.2017 14:53

No, čekal jsem od trochu trochu víc. Na jedné straně mne sice potěšilo trochu větší rozšíření univerza o Hastura, Carcosu a Hayády, na druhou stranu ale trochu rozčarovalo neustále nadužívání jedné a té samé zápletky, kdy se cca. polovina povídek točí kolem toho, že někdo zdědil po svém předkovi/příbuzném zabývajícím se zlopověstnými uměními jeho dům a potýká se s jeho tajemstvím. Ačkoliv i tady se dozajista najdou lepší kousky (Ten, kdo číhá na prahu, Pozůstalý, Temné bratrstvo, Rybář z Falcon Point) musím i nadále trvat na tom, že podivný pán z Providence byl i se svou imaginací zkrátka jenom jeden.

PS: A cpát do lovecraftovského vesmíru cosi jako „dobro“ vysloveně zavání svatokrádeží…

KeB  | ***1/2 26.06.2017 21:39

Za prvé je potřeba pochválit volvox za perfektní technickou práci. Kniha je pěkně udělaná, vazba drží a neprasí se, záložka vždy potěší. Zvlášť je potřeba vyzdvihnout redakci, přelkepy jsem napočítal do pěti spíš jen dva nebo tři, na tak velkou knihu úspěch. Ediční poznámky atd super. Tohle je skutečně perfektně udělaná práce well done mr GLOBATOR!

Nyní k obsahu, páč tady to bude těžší. Nebýt to de facto časosběrná sbírka povídek starých víc jak 50 let, tak bych řekl, že si Derleth udělal ze spolupráce s HPL slušnou trafiku a nahoru mizernou. Jenže ono to tak jen působí pod dnešním pohledem. Jestli jsem to správně pochopil byli AD s HPL přátelé a po smrti mistra se AD zkoušel udržet jeho odkaz živý. Bohužel mistr byl jen jeden a je to znát. Paradoxně nejlíp působí povídky, kde se AD nepokouší napodobovat mistrův styl. Tam, kde se o to pokouší jsou výsledky velice sporné. Jak píše Fouré nademnou, ten motiv dědictví v Dunwichi je ke konci sbírky vysloveně ubíjející. Příznávám se, že do posledních povídek jsem se vyloženě nutil. Pro všechny příznivce HPL je to solidní kus do sbírky, kde AD dále rozvíjí mýtus Cthulhu a kde některé povídky jsou hodně dobré, ale ten zbytek je jen průměrný fanfiction. 70%

louza  | ***1/2 19.07.2021 13:25

Většina povídek ve sbírce je fajn, ale Lovecraft to není. Derleth možná používá podobné motivy, ale jeho styl psaní postrádá temné Lovecratovské rozmazané éterično a mrazivé rozmlžení. Oproti svému vzoru je výrazně věcnější, jeho povídky mají větší tah na branku, nebojí se své fujtajblíky konkrétně do detailů popisovat, místo aby své postavy nechal jen abstraktně zdřevěnět a zešílet z té nepopsatelné hrůzy. A v neposlední řadě je akčnější, takže hrdinové nezřídka onen běs i bolestivě nakopnou mezi chapadla. Jeho pojetí mythosu je mnohem bližší nástavbě od FFG než tomu co psal sám jeho mistr. Což je dobře. Problém je jinde. Derleth, přestože mohl být bez problémů sám sebou a rozvinout mythos netušeným směrem, se bohužel moc utápí ve svém vzoru a chce být Lovecraftovější než H.P, což se mu nemůže nikdy podařit. Jeho texty vychází z volně ložených H.P nápadů, které ale k sobě kombinuje tak vehementně a na těsno, až je to rušivé. Nejednou tu spojuje Dunwitch s Innsmouthem, kde jsou snad všichni Marshové bratranci Dunwitchany. Neustále roubuje a kombinuje nápady do složité mozaiky s nulovým přínosem, místo aby vybral jeden výtečný motiv z H.P deníku a zpracoval ho po svém. Ve výsledku pak kniha působí spíš jako přetuněný tribut Lovecraftovi, než jako svébytné dílo, které na něj navazuje. Je to škoda, protože některé pasáže v povídkách, nebo i kratší práce jako Alhazredova lampa, nebo Rybář z Falcon pointu ukazují, že August by na to měl, kdyby se jen trochu povznesl na nedotknutelnost svého vzoru a přestal brát jeho odkaz tak smrtelně vážně. Takhle jen křísí jeho památku hromadou ke konci sbírky už vtíravě se omílajících motivů bez větší přidané hodnoty. Sice je to většinou příjemné čtení a nedělá svému učiteli ostudu, ale je to škoda. Potenciál byl větší.



WebArchiv - archiv českého webu