kniha » Smlouva na život
chce si přečíst 6 | má v knihovně 20
hodnotilo: 33
75%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Smlouva na život

Marko Kloos

Smlouva na život

série: První linie
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - mimozemská invaze - military

originální název: Terms of Enlistment
originál vyšel: 2013

vydání: Fantom Print (web) 2017

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
trudoš  | **** 18.02.2017 00:14

Život v armádě je krásná věc. Tedy v okamžiku, kdy jediná druhá varianta je dožívání v otřesných sociálních podmínkách. Jenže každá legrace končí ve chvíli, kdy dojde na první krev. A když se přidá lámání kostí, přejde úsměv i toho nejotrlejšího šprýmaře.
Výhodou Marka Kloose je důvěrná znalost vojenského prostředí. To se promítá jak do samotného výcviku, tak především do kamarádských vztahů mezi spolubojovníky, kteří jsou často tím jediným, co stojí mezi vámi a smrtí. Autor přitom nic neidealizuje, naopak se drží nohama pevně na zemi a dává hrdinům ochutnat stejnou medicínu, jakou ordinují oni sami. Umně se zde prolíná špinavé zázemí Soudce Dredda se zběsilou akcí Černého jestřába a s bojovým nasazením Hvězdné pěchoty. Kloos přitom z každého vybírá to nejlepší a tvaruje to do svébytné podoby, která se rychle zažere pod kůži. A přestože zpočátku působí vyprávění přímočaře radikálním dojmem, nenápadné drobty dávají tušit, že v dalších dílech nebude nic tak černobílé, jak se prozatím zdá.

Vlask  | ****1/2 25.02.2017 12:10

Moderně napsáná military akce – chce se mi říci KONEČNĚ. Nudný výcvik je zkrácen na minimum, přelidněná země plná chudinských čtvrtí má správně depresivní nádech a hlavně se vyhneme v US dílech všude zvýrazňované patetické agitce o skvělém armádním životě. Hrdina nenastupuje z vlastnectví a hrdosti na vlast, ale kvůli ekonomickým faktorům. Nechybí byrokrati a snaha hodit průsery na pěšáky, či rychlé vystřízlivění ohledně života v civilu. Najde se i špinavá politika a zatajování nepokojů ve sdělovacích prostředcích (to už známe i dnes). Čili vychází z toho realistická (náhoda hraje často větší roli, než schopnosti) a špinavá military záležitost, která se navíc neorientuje jen na boj s lidmi.

dva mraky  | ***1/2 25.10.2017 12:54

Jak už tady padlo, napsané velmi dobře. Lineární děj je odvyprávěný v první osobě, takže to dobře odsýpá. U hlavního hrdiny se autor nepokoušel o nějaký umělecký dojem či charakterovou jemnokresbu. a to je dobře. Co jsem přečetl knihy pamětí vojáků z té či oné války, tohle je podobné. Přes sugestivní vylíčení všech prostředí je to chvílemi jako by se člověk vracel domů. Obrovská gheta sociálně slabých, střízlivě uvažující hrdina z nižších vrstev nastupující k armádě z existenčních důvodů. Řešení lodí a vojenských operací… to všechno už tu v různých mutacích bylo. Ale u některých věcí platí, že trvá dlouho, než se přejí, takže kdo si chce orazit trochou té kvalitní military SF, vřele doporučuji.



WebArchiv - archiv českého webu