kniha » Neviditelná knihovna
má v knihovně 6
hodnotilo: 7
77%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Neviditelná knihovna

Genevieve Cogman

Neviditelná knihovna

Kniha první

série: Neviditelná knihovna
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - steampunk

originální název: The Invisible Library
originál vyšel: 2014

vydání: Omega (web) 2017

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
snop  | **** 12.02.2017 10:31

Flynn Carsen v suknich. :-)

Ne, vazne. Inspirace zde je, ale taky klidne muzeme najit jinou, v ruznych casovych policiich. Kdyby JFK bylo svetove zname, mohli bychom hledat i zde.

Proste mame Neviditelnou Knihovnu, ktera je mezi alternativnimi svety, a jeji agenti (v nasem pripade agentka se svym studentem) se vydavaji do jednotlivych alternativ v honbe za vzacnymi a vyznamnymi knihami, protoze, jak rika Irene, „prinosem nejsou objevy, ale kreativita“. At v alternativach vladne spise veda ci magie, agenti maji k dispozici cosi vic, cosi jineho – jakysi rajsky Jazyk, ktery ovlada realitu.

V takovemto vesmiru jsou agentka Irene a jeji student Kai vyslani zrekvirovat pohadky bri Grimmu z Londyna, ve kterem vladne magie a steampunk. A protoze je kniha ukradena, museji pouzit sve detektivni schopnosti. A protoze maji stesti, setkaji se s hrabetem z Leedsu, coz neni nikdo jiny nez Velky Detektiv.

Neviditelna knihovna je totiz predevsim detektivni thriller. Fantasy je to az druhotne. Coz se mi velmi libi. Pokud anotace srovnava s Aaronovichem, tak rekneme, ze tato kniha je to, v co jsem u Aaronoviche marne doufal. Holmes ve fantasy kulisach.

Jedine, co bych knize vytknul, je preklad. Ani ne tak po strance jazykove, tam je jen par chyb. Spise po stance rozhledu prekladatele. To, ze prekladatelka napriklad nevi, co jsou Lissajoussovy obrazce, a ma tendenci po kanturkovsku pridavat pseudovtipne poznamky pod carou, je pro me uz trochu na hrane, ale budiz. To, ze si nevsimne dalsich nekolika zamrkani autorky, je uz smutnejsi. Prikladem budiz, ze zjevne nerozlustila ve jmene „Kostchei“ stareho dobreho Kosteje Nesmrtelneho, takze se mu chudakovi dostalo epiteta „Neumirajici“ (str. 40).

trudoš  | ***1/2 26.05.2018 00:14

Život knihovníka nemusí být nutně o razítkování průkazek a lamentování nad morální zkažeností čtenářů. Jistá Neviditelná knihovna totiž nabízí svým pracovníkům daleko víc – nebezpečenství jakéhokoliv druhu, čtyřiadvaceti­hodinové ohrožení života anebo třeba možnost naprostého pohlcení chaosem. Žádné laciné paběrkování při misích za nepřátelskou linií. To je pro amatéry z Navy SEALs. Skuteční machři umí číst a nebojí se to použít.
Hravé steampunkové dobrodružství plné popkulturních odkazů napříč literaturou. Stinnou stránkou je však osnova, kdy se málem až zdá, že Genevieve Cogmanová řeší pravidla za pochodu a díky tomu sem tam dochází k logickým lapsům. V jednu chvíli se pak zbytečně vypisuje s nepodstatnou konverzací, aby vzápětí uspěchala důležité akční scény. Množství postav také malinko znepřehledňuje situaci, což je paradoxně znát nejvíc v momentech, kdy se rekapitulují všechny motivy. Jinak ale fajn, snad jen, že tohle je přesně ten typ vyprávění, kterému by víc slušela ich-forma.



WebArchiv - archiv českého webu