kniha » Poslední
má v knihovně 4
hodnotilo: 3
50%
Poslední

Alexandra Oliva

Poslední

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická - dospívající

originální název: The Last One
originál vyšel: 2016

vydání: Knižní klub (web) 2017

odkazy: 2x [recenze], 1x [trailer]


Komentáře:
trudoš  | ***1/2 16.04.2017 23:27

Alexandra Oliva sáhla hned po dvou oblíbených motivech – hra o život a konec světa. Akce tedy může začít. Jenže právě v tomhle bodě stvořitelka záhadně chybuje. Pravidla hry načrtne už v úvodu, pak ale pod dojmem tvůrčí geniality sklouzne k psychologickému dramatu o jedné osobě. Ačkoli proč ne, kdyby přišla na přetřes i nějaká ta zápletka. Jenže když do konce příběhu začne zbývat dvacet stran, už je vám víceméně jasné, že tenhle odpal bude jen prázdným promachem.
Co však knize upřít nelze, je neskutečný švih. Přestože se víc jak tři čtvrtě románu neděje nic zásadního, člověka to prostě nutí číst dál a dál, aby poodhalil roušku katastrofických událostí. Na třísetstránkovém prostoru však lezou na povrch nedokonalosti a jakmile zaregistrujete jednu, spustí se s nimi příval. Ať už jde o opakující se leitmotiv popírání skutečnosti, nebo absolutní nedotaženost pandemického kolapsu, s každým dalším detailem začíná celek ztrácet na kouzlu. Což je obrovská škoda, protože potenciál byl ohromný.

burianek  | brak 08.05.2017 08:14

Nic strašnějšího jsem nečetl. Čekat do 260 stránky knihy na to, až ta blbka pochopí realitu kolem sebe je fakt zážitek. Bez jakéhokoli překvapení. Autorka jenom popsala a ještě hodně špatně své osobní zážitky z kursu o přežití. Na knize je jasně vidět, jak se dá poměrně dobrý nápad totálně zabít. Obaleno naprosto nezajímavým, neobjevným a slaboduchým balastem, který mě absolutně nic nedal. Styl psaní příšerný, nečtivý. Už nikdy více.



WebArchiv - archiv českého webu