kniha » Šestá hlídka
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 22
hodnotilo: 24
79%
Šestá hlídka

Sergej Lukjaněnko

Šestá hlídka

série: Hlídka
díl v sérii: 7

Kategorie: fantasy

originální název: Šestoj Dozor
originál vyšel: 2014

vydání: Triton (web), Argo (web) 2017

odkazy: 1x [ukázka], 1x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | *** 17.09.2017 09:13

vše se chýlí neodvratně ke konci. autor se snaží smotat všechny nitky do uzlu, aby se mu příběh netřepil. nu, jak se mu to daří? žádná sláva. základní motiv působí dost násilně, filozofické vysvětlovačky jsou o třídu horší, než na co jsme u mistra zvyklí. pořád je tu spousta malý dobrých příběhů, ale celek skřípe. lukjaněnko, pokud něco umí, tak psát, jeho postavy jsou živé, dialogy přirozené, sem tam trefná poznámka. často docela dobře odhaluje, co se děje v hlavě vzdělaného a přemýšlivého rusa; exotika, ale ne úplně jako výlet na havaj, spíš návštěva kremelského mauzolea. nicméně je poznat, že uzavření jeho příspěvku k hlídkám (autor popustil svět v plen jiným autorům) si vyžádalo několik bohů ze stroje (malá vykrádačka duny a u pár scén si člověk nemůže nevybavit českého velikána járu cimrmana „já totiž nejsem tvůj otec. jsem tvůj syn.“). co autorovi přiznám je zajímavý konec – tak, jak je podán a jak jsem si ho přežvýkal, je to zajímavý skoro postmoderní dialog se čtenářem, který by si zasloužil lepší omáčku. nuž, naši milí hrdinové světla a tmy, světla se tlumí a opona padá.

ps. také jsem si snad poprvé v hlídkách všiml nedobrého překladu, často nepochopení originálu a tím špatný překlad víceznačných slov (ток – tok/proud v elektronice, to si teď vybavuju jediné).

Speedemon  | **** 16.11.2017 11:39

Na začátku roku jsem tu psal o tom, že snad někdo přeloží nový díl Hlídek a ani jsem netušil, že už se na tom pracuje. Šestá hlídka se čte opět sama, lehce a svižně. Příběh je stejně jako minule poměrně prostý a nijak výrazně se nezamotává (a když už, tak je to deus ex machina jak se píše v komentáři nade mnou). Jediné, co bych vytkl je, že postupně se v knihách objevoval silnější a silnější nepřítel. A v Šesté hlídce se už Lukjaněnko dostal do slepé uličky. Doufám, že teď už ustojí tlak vydavatelů a další díl nenapíše. Svůj svět dal ostatním autorům, kteří se mohou vyřádit. Mně by od Lukjaněnka sedl možná už jen krátký příběh o tom, jak se určitá postava (nebudu spoilerovat) vypořádává se svým životem a všedními problémy.

Methat  | *** 17.03.2018 16:43

Poslední hlídka zostáva stále neprekonaná a zatiaľ posledná kniha z Hlídky maličko kríva. Celú knihu sa nič v podstate nedeje, Anton hľadá, z koho pozostáva šiesta hliadka a záver a rozuzlenie celej apokalypsy je napísaný na pár strán.

Dialógy medzi postavami už neboli také humorné a odľahčené, pôsobia vážnejšie, pretože nám Antom zostarol a získal skúsenosti a už to nie je žiadny bažant. A k tomu sa dozvieme, kto je Antonov dedo. Veľmi ma potešil odkaz na Asimovovu Nadáciu, keďže som ju čítal popri tejto sérii. Pri konci som našiel v preklade nejaké chyby.

Aj pre všetky spomínané nedostatky sa kniha číta opäť výborne.



WebArchiv - archiv českého webu