kniha » Žhavé olovo, chladné železo
má v knihovně 4
hodnotilo: 5
70%
Žhavé olovo, chladné železo

Ari Marmell

Žhavé olovo, chladné železo

série: Mick Oberon
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Hot Lead, Cold Iron
originál vyšel: 2014

vydání: Triton (web) 2017

odkazy: 1x [info], 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
snop  | *** 28.05.2017 11:19

Je zajímavé hodnotit po několika týdnech od přečtení, protože to se teprve ukáže, co z knihy v člověku zbude. Z této knihy nezbylo skoro nic. Když se hodně zasnažím, vybavím si, že to byla taková rádoby noirovka, bohužel narativně rozplizlá a zvláště na konci vyloženě nezvládnutá. Akce, která měla být vyvrcholením, je nakonec dost nezajímavá. Ale je to nadpřirozená detektivka, takže holt po konci dresdenovek musíme být rádi aspoň za to.

trudoš  | ***1/2 22.12.2018 12:17

Drsnější verze Harryho Dresdena a to formou i obsahem. Jenže drsnější neznamená zákonitě lepší. Tam, kde u Harryho perfektně funguje odlehčení ve formě vtípků, jimiž hrdina uplácí čtenářovo nerdovské ego, tam Mick Oberon pouze hláškuje, dělá ramena a… a tím to vlastně končí. Skutek utek. Trochu lépe je na tom dějová osnova, která na odpovídajícím rozsahu dokáže uhrát nápadité drama, jež pouze v detailech lehce pokulhává v logice. Skvěle ovšem funguje dobové zasazení do 30. let minulého století, stejně jako motiv prošetřování možného podvržence s šestnáctiletým odstupem.
Ari Marmell zkrátka vsadil na stylovou urban fantasy v hávu staré dobré drsné školy. Heroické skutky tak přímou měrou vyvažují cynické poznámky a gangsteři jsou zde tou hezčí tváří bezskrupulózního podsvětí. Ve výsledku směle rozjetá série, nepředstavující sice nic nového, ale zároveň sympatická jako holky v krajkových podvazcích. Kdyby Miroslav Žamboch psal Harryho Dresdena, vypadal by podle mě přesně nějak takhle.



WebArchiv - archiv českého webu