kniha » Řád zlomených křídel
chce si přečíst 1 | má v knihovně 4
hodnotilo: 6
62%
Řád zlomených křídel

Aliette de Bodard

Řád zlomených křídel

série: Dominium Padlých andělů
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - urban fantasy

originální název: The House of Shattered Wings
originál vyšel: 2015

vydání: Host (web) 2017

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ***1/2 21.04.2019 07:34

Řád zlomených křídel je především atmosférickou urban fantasy, kde se kulisy, zápletka i charaktery budují pěkně pozvolna a ze široka. Francouzská spisovatelka Aliette de Bodardová se však nepodbízí trendu zamilovaných andělů, ale pracuje s nimi jako s chladnokrevnými tvory, pozbývajícími lidských emocí. A to je ta lepší verze okřídlených bytostí. V horším případě jsou zabíjeni, porcováni a zužitkováni důkladněji než velryby za viktoriánské éry. Dobře ona.
Moc pěkně také umí autorka pracovat s osmapadesáti odstíny dobra i zla a plně toho využívat při uzavírání nezvyklých spojenectví. Bohužel, slabší je v budování atraktivní zápletky, která v rámci propracovaného imaginativního světa zůstává až nezvykle skromná. Taková komorní ne-detektivka. Ovšem, přestože je Řád první dílem plánovaného cyklu Dominium Padlých andělů, příběh je ve všech ohledech uzavřený, a to je vždycky velké plus. I když označení románu jako „fantastického špionážního thrilleru“ je ze strany nakladatele hodně divoké.

Vlask  | *1/2 15.09.2019 22:54

Ukrutně nudná kniha. Je sice originální námětem i prostředím, ale tím klady končí. Hlavní postava je psychicky zničená a na ničem kromě návratu domů jí nezáleží. Vedlejší postavy jsou neuvěřitelně pasivní a i ty ojedinělé pokusy o akci autorka nemilosrdně potlačí. Výsledkem je depresivní děj, kde postavy jen pasivně čekají na smrt a veškeré chabé pokusy o obranu jsou jim k ničemu.



WebArchiv - archiv českého webu