kniha » Muž z Vysokého zámku
v Top10 3 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 140 | antikvariát
hodnotilo: 136
82%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Minotaur
Muž z Vysokého zámku Více vydání = více obálek.

Philip K. Dick

Muž z Vysokého zámku

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

originální název: The Man in the High Castle
originál vyšel: 1962

vydání: Laser 1989; Laser 1992; Argo (web) 2007; Argo (web) 2016

odkazy: 8x [recenze], 1x [ukázka], 1x [seriál]


Komentáře:
avatar2  | **** 10.05.2008 14:30

Kniha s pomalejším rozjezdem, velmi dobrým průběhem a rozpačitým finále. Rozpačitým ne snad proto, že by bylo špatně napsané, ale marně jsem přemýšlel nad tím, co tím autor chce říct – po celou knihu buduje jistou atmosféru a náladu, aby ji na posledních stránkách shodil. Jinak kniha určitě stojí za přečtení už kvůli zajímavému popisu kulturních střetů Německa, Japonska a Spojených států. Moc mne ovšem nepřesvědčil překlad – ne nad že bych narazil na vyložené chyby, ale zdál se mi celkově neobratný a plochý. Ale možná je to autorovým stylem, nemohu posoudit.

louza  | **** 05.03.2010 18:54

Jednu z prvních porevolučních Dickových knih předcházely mocné mýty zapříčiňující, že jsem od ní čekal asi příliš. Přesto se nejedná o špatnou knihu. Není sice tak chytlavá na čtení (může být problém překladu) a měl jsem občas problém splynout s dějem, ale obsahuje zajímavou stěžejní myšlenku i poměrně zdařilé politické fabulace co by bylo kdyby… Možná, že by dílu spíše než románový formát slušela novelizace, či povídkový střih. Dá se však doporučit i ve stávající formě.

buk  | ****1/2 24.05.2010 21:06

Co by jiní autoři dali za Dickovu geniální a dokonale promyšlenou alternativní historii druhé světové války. Pro Dicka však, podle mého názoru, prostředí románu nebylo zase až tak důležité a vymýšlel jej jaksi mimoděk. To hlavní o co kdy Dickovi v jeho románech a povídkách šlo, bylo nalezení odpovědí na různé otázky, na které nelze nalézt odpověď. Například „Je vesmír kolem nás skutečný?“ nebo „Existuje Bůh?“ Nevím zda se odpovědí na své otázky dočkal. Možná ano, sám se prý setkal s Programátorem – tvůrcem vesmíru. Faktem však zůstává, abych pořád neodbíhal od tématu, že Muž z vysokého zámku je nesmírně poutavou a čtivou knihou, která navíc nabízí aspoň částečné pochopení Dickova vnitřního světa a jeho myšlenkových pochodů.

BlackDawn  | **** 11.10.2010 09:43

2.SV vyhrálo Německo, díky včasnému nasazení letájících talířů Vrill, spolu se spojenci Japonskem a Itálií si rozdělili svět. Nyní umírá nejvyšší říšský kancléř M.Bormann a nahrazuje ho Dr.Goebbels, zatímco stále více lidí by chtělo na jeho místě vidět R.Heydricha, který díky dobré práci tajných služeb přežil atentát v Praze.A my můžeme sledovat několik dějových linií, kde hlavní je přílet tajného německého agenta do ameriky, aby varoval Japonce před hrozícím atomovým útokem ze strany Německa. Jak již bylo napsáno výše, kulisi alternativní historie jsou tu opravdu jen na dodání stísněné atmosféry.Hlavní je stále jako ve všech Dickových dílech hledání pravdy o smyslu života a víry v cokoliv. Dickovy knihy pro tenhle přístup miluji, ale musím tady souhlasit s avatarem2, že jakkoliv jsou rozehrány příběhy několika jedinců mistrovsky, závěr knihy jsem přes nejvyšší úsilí moc nepochopil. Nicméně z pohledu alternativní historie si je třeba uvědomit, že stačilo pár měsíců a mohlo jít o realitu.

honajz  | **** 07.09.2012 00:36

Kdysi mě ta rozjímavá atmosféra hodně brala. Po letech jsem si z toho ale pamatoval jen I-ťing a jednu scénu s průhledem do alternativní reality. Na nové čtení po letech mi tam přijde zbytečně moc postav, žádná hlavní a navíc se děj vlastně vleče. Rozjímavá putování alternativními světy převzaly adventury.

lamahe  | ****1/2 13.09.2015 16:22

Príbeh z alternatívnych 60-tych rokov vo svete, kde II.sv vojnu vyhrali mocnosti Osi. Veľmi citlivo nastavené zrkadlo, najmä vo vzťahu USA vs. Japonsko, kde prebieha niečo veľmi podobné, ako tomu bolo v skutočnosti – myslím kultúrnu inváziu, iba obrátene. Aj na globálnom dejisku sa odohráva niečo ako studená vojna, avšak táto prebieha medzi Japonskom a Nemeckom. Národnostné špecifiká sú popísané tak jemne a mocenské extrapolácie tak dôkladne, že som mal z toho miestami až zimomriavky. Sujet sa realizuje vo viacerých dejových líniách, z ktorých niektoré sa spoja, niektoré sú historicky významné a niektoré „len“ ilustrujú zmienené paralely. V jednom či dvoch okamihoch dôjde aj k prieniku dvoch skutočností a nebol by to Dick, keby to nemalo psychedelicko-mystický „chvostík“ (vinárska terminológia :)). Celkovo vynikajúca kniha, navyše rozsahovo veľmi kompaktná.

Benetka  | **** 22.05.2017 16:58

Mám moc rád podžánr alternativních světů.Ale musím souhlasit s HONAJZ.Jsem na tom tak nějak podobně.Ale jsem zajedno i s ostatními komentáři ohledně toho závěru knihy.Je to vlastně takový závěr/nezávěr.Rád bych četl dál,ale bohužel…No co už,autor to napsal tak jak to je,a už ani není naděje,že by to třeba mohlo být jinak.Každopádně díky Pane Dicku – mám Vás rád…

Dilvermoon  | **** 03.08.2020 07:16

Sice téměř celý román to není typický Dick (tedy ve smyslu ujetosti) a tváří se jako normální alternativní historie, ovšem čtenář znalý dějin přesto sem tam naráží na místa, kde je to poněkud divné a je jasné, že něco je špatně. Takže nikoliv jen alternativní historie po jiném výsledku druhé světové války. Důležité je postřehnout ona podivná místa. Tedy pochopitelně plus závěr, který je opět dost dickovský a interpretaci nebo spíše představivosti nechává volný průběh, i když žádnou fantasmagorii nečekejme. Mezi Dickovu špičku bych asi Muže z Vysokého zámku nezařadil, ale stejně jako všechny jeho knihy stojí za zvýšenou pozornost. Buďme rádi, že ho máme. Philipa K. i Muže.



WebArchiv - archiv českého webu