kniha » Ordál
hodnotilo: 2
65%
Ordál

František Kalenda

Ordál

Kategorie: fantaskní - detektivní

originál vyšel: 2012

vydání: Vyšehrad 2012


Komentáře:
trudoš  | **1/2 28.07.2017 13:47

Není to úplně špatná historická detektivka, ovšem ta vyšetřovací linie je v jádru moc nic. Prvoplánová a nevýrazná. Navíc ve mně Ordál svým zpracováním občas evokoval dobrodružný román pro mládež, jen trochu drsnějšího ražení. Což asi nebyl úplně autorův prvotní záměr.
Stylistika jinak v normě, přihlédneme-li k faktu, že František Kalenda publikuje teprve podruhé. Naneštěstí je koncepce zápletky přinejmenším vágní. Brzy je jasné, kdo za zločiny stojí, a tak se stává důležitějším rozplést ústřední motivace, než viníka usvědčit. Což však paradoxně selhává v obou případech. Tedy ne že by se jedno s druhým nepovedlo, pouze s logikou to příliš společného nemá. Fantastická vsuvka pak rozhodně není na škodu, jen je otázkou, nakolik milovníky historie doopravdy osloví. Za mě ovšem body nahoru, dává to příběhu ten správně hororový rozměr. Bohužel s tím autor vyrukuje až v závěru, takže když už se z mého hlediska začne konečně dít něco skutečně zajímavého, zazvoní zvonec a rozprávky je konec.

MartinJ  | **** 14.08.2017 23:58

Kniha se dobře čte, hlavní hrdina je sympaťák. Má se jednat o středověký detektivní příběh. Detektivní linka není nijak silná, ale záhada, jejíž rozuzlení alespoň malé překvapení přichystá, na čtenáře čeká a místy je kniha díky tomu docela napínavá. Jsou tam vlastně dvě dějové linie, jedna u Samuela doma, druhá u jeho strýce. Ta první by si určitě zasloužila více pozornosti a zůstalo v ní námětu možná na celý další díl, tak uvidíme, jestli autor nemá s odvážným Samuelem a sličnou Erzsébet ještě nějaké plány. Tahle dvojice dává tušit, že se dočkáme i romantiky a lásky. A skutečně, dojde jak na pubertálně rozpustilé, tak na dospěle vážné zamilované scény. A ještě musím zmínit až hororové pasáže a někdy až příliš drsné historky o sadistickém dědovi Erzsébet. Skoro je až s podivem, co všechno se do takové útlé knížky vešlo.

I když kniha cílí spíše na čtenáře ve věku Samuela (což už není můj případ :-) i tak za mě 4*.



WebArchiv - archiv českého webu