kniha » Úkol přežít
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 19
hodnotilo: 39
87%
Úkol přežít

Vasilij Mahaněnko

Úkol přežít

série: Cesta šamana
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - LitRPG

originální název: Барлиона [Barliona]
jiný (obecně známý) název: Survival Quest | Путь Шамана. Начало Пути [Put' šamana. Načalo puti]
originál vyšel: 2013

vydání: Fantom Print (web) 2017

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
snop  | ***1/2 29.08.2017 01:10

Velmi zajímavý koncept, v zásadě takový popis gameplaye MMORPG. Nebo naopak, popis normálního příběhu z fantasy světa, jenom se zcizovacím efektem „autorovy“ reflexe (prolomení čtvrté stěny). Jinak dějově celkem běžný první díl, hrdina se vypracovává z vězně na supermana, do toho náznaky jakéhosi spiknutí v reálném světě. Vlastně jde ale pouze o expozici.

Je to celkově taková jednohubka, ale na další díly se vyloženě těším. Doufám, že vyjdou brzy.

cerb  | ****1/2 08.09.2017 07:45

Přestože děj není nijak originální a v zásadě nepřekvapí, můžu knihu doporučit, je napsána řemeslně velmi dobře. Mám slabost pro knihy kdy se hlavní hrdina vyvíjí i když je to jen postava v rámci RPG hry.

trudoš  | ***1/2 31.05.2018 22:35

Premisa je elementární – hrdina dostane přidělenou roli v počítačové hře a snaží se ze svého údělu vydobýt co nejvíc. Kalkuluje nad různými činnostmi, jež mu přinášejí anebo ubírají body, a s pomocí jednoduché matematiky hledá nejpřímější cestu k vlastnímu prospěchu. Přitom sbírá předměty, plní mise, nakupuje, prodává, mluví, chodí, spí, pracuje, jednoduše cokoliv, co vás napadne. Jeho postava se vyvíjí, získává prestiž, vydělává peníze a dostává se do vyšších levelů.
Než však začnete ze zdi sundávat brokovnici, že něco takového vám nesmí přes práh, je důležité vypíchnout cílovou skupinu, na kterou se žánrová forma LitRPG zaměřuje. Tohle totiž není nic pro obdivovatele J. R. R. Tolkiena nebo A. C. Clarka. Kdo ovšem rád občas sedne ke kompu, je pro tenhle druh čtiva ideální. A pak jsou tu tací (jako třeba já), jež dokážou celé hodiny sledovat, jak hrají druzí. Ti pak jako by se v Cestě šamana našli. Přestože si uvědomujete, že větší zhůvěřilost jste ještě nečetli, zábava je to perfektní.

aqu1la  | ***** 03.06.2019 11:28

Výborné čítanie, prekvapivo premyslené. Ale hodnotím ako hráč, ktorý na RPG vyrastal.

Polinius  | ***** 09.06.2021 14:26

Nic podobného jsem ještě nečetl a proto jsem byl v úžasu. Dalo by se říct, že děj knihy je strašně pitomý ale domnívám se, že se jedná o záměr. Hlavní postava je uvězněná ve virtuální počítačové hře, která je jejím vězením a skoro celý děj se odehrává uvnitř hry která má svá pravidla a své chyby. Právě proto že celý svět je jen simulace dává smysl, že celý ten svět žádný reálný smysl nedává. :) Svět her je vytvořen k tomu aby sloužil hráčům a přesně o to tady jde. Je to kniha jen pro hráče? Nevím, ale ten kdo hrál nějaká ta RPG a nebo MMORPG bude asi daleko více doma, protože kniha mu připomene tu radost z objevování světa a pobaví jej, že i hry budoucnosti budou mít superinteligentní NPC která jsou vlastně v určitém ohledu tupá.



WebArchiv - archiv českého webu