kniha » Nadace a Chaos
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 34
hodnotilo: 13
75%
Nadace a Chaos

Greg Bear

Nadace a Chaos

série: Druhá trilogie Nadace
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi

originální název: Foundation and Chaos
originál vyšel: 1998

vydání: Návrat (web) 2002

odkazy: 1x [recenze]


SERIE: Druhá trilogie Nadace
[1] Ohrožení Nadace
[2] Nadace a Chaos
[3] Vítězství Nadace
Informace / Anotace ke knize: Nadace a Chaos

Anotace:
První díl Druhé trilogie Nadace pokračuje dílem druhým – knihou Nadace a Chaos od Grega Beara – jenž je strhujícím románem o celogalaktickém zápasu o moc mezi roboty, kteří sloužili lidstvu a chránili ho po více než dvacet století.
Hari Seldon, křehký a na sklonku života, stojí před soudem za své odvážné předpovědi o pádu Císařství, a zároveň nadešel čas pro dlouho plánované osídlení Hvězdného konce. Ale R. Daneel Olivaw, nesmírně chytrý robot pověřený tímto velkým posláním, odhalil možného nepřítele daleko horšího, než jsou krutí pochopové loutkového císaře. Jednoho ze svých.
Humanoformní robot Lodovik Trema je jediný, který přežil podivnou katastrofu v mezihvězdném prostoru. Byl vystaven neutrinové bouři a ta v jeho pozitronickém mozku zřejmě vymazala holografické šablony Tří zákonů robotiky. Pokud je tomu tak, Lodovikova služba lidstvu už není otázkou osudového určení, nýbrž svobodné vůle, a tudíž již není absolutní. Daneel Lodovika potřebuje, a proto ho posílá na Eos, legendární utajenou planetu, kde roboti zdokonalují svou službu lidstvu. A Lodovik tvrdí, že je vyléčen. Ale lze mu ještě důvěřovat, když se po celé Galaxii šíří nespokojenost? I další roboti začínají pochybovat o svém poslání – a o Daneelově strategii.
A lidé taky. V ocelových jeskyních Trantoru se skrývá dcera obyčejného dělníka z tepelných jímek, kterou hledají věrní i vzbouřenci. Její úžasné mentalické schopnosti jsou také důsledkem katastrofy: smrtelné choroby-zápalu mozkových blan. Klia Asgarová má ohromné, byť nechtěné psychické schopnosti, jež slibují opět spojit lidi a roboty ve společném osudu… nebo ve vzájemném zničení.
Ohrožení Nadace od Gregoryho Benforda, první román této odvážné trilogie, poskytuje spoustu podrobností z minulosti Hariho Seldona. Nadace a Chaos pokračuje mnohem dál: je dramatickým svědectvím hrůzy a nádhery provázejících pád Císařství… a vzestup Nadace.

 

Externí odkazy:

[recenze] Fandom.sk (Anton Stiffel)



WebArchiv - archiv českého webu