kniha » Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká
v Top10 1 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 23
hodnotilo: 22
82%
Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká

Laird Barron

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká

Kategorie: horor - povídková sbírka

originální název: The Beautiful Thing That Awaits Us All and Other Stories
originál vyšel: 13/08/2013

vydání: Gnóm! (web) 2017

odkazy: 2x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
BorgDog  | ***** 03.10.2017 01:03

Zatímco u „Okultace“ jsem byl zklamán a snad dokonce trochu znechucen, tady mohu jen parafrázovat Stephena Kinga: „Viděl jsem budoucnost hororu: Jmenuje se Laird Barron!“ Z devíti povídek není jediná podprůměrná nebo jen průměrná. Usekávané konce a nemastné neslané zápletky zmizely. Ano, přetrvává jistá monotematičnost, Barron stále točí hrstku motivů dokola, ale tentokrát to dělá ve vynikající podobě. Nenápadné spojování povídek do jednoho společného vesmíru je nanejvýš příjemným bonusem. Navíc nakladatelství Gnóm! dělá knihy pečlivě, a hlavně trochu jinak. Papírová obálka bez lamina s přebalem, rozsáhlý poznámkový aparát, dokonce mapka na konci – a vtípky jako sekera na zadní straně.

Snad jediný nedostatek je až moc užvaněná Partridgeova předmluva, přesto, když všechno sečtu, absolutní hodnocení mi přijde zcela adekvátní. Jen víc takových nádherných věcí, co nás všechny čekají. :-)

jirikk  | ***** 16.10.2017 18:38

Osobně stavím o něco výš pestřejší a zajímavější Okultaci, nicméně i Ta nádherná věc stojí za přečtení. Většina povídek se vztahuje k podobnému geografickému prostoru, časté je i usazení děje zhruba do dvacátých let našeho století, tedy do minulosti již trochu vzdálené a de facto pozapomenuté. Tohoto závoje Barron mistrovsky využívá k vyvolávání lovecraftovských děsů, motivy přitom posouvá na daleko vyšší úroveň, než které dosáhl jeho dávný předchůdce.

memnon666  | ***** 29.11.2017 19:34

Tak toto je HOROR v nejlepší kondici, venčení psa lesem je po přečtení více adrenalinová záležitost než kdy dřív!

Lucc  | ****1/2 24.05.2019 10:23

Po delší době četba, která ve mně uměla vyvolat tíseň. Povedlo se to hlavně prvním dvěma povídkám, pak už jsem zkornatěl a další, mnohem děsivější a lepší práce, se mne nedokázaly dotknout. Potěšilo mne teritorium, které Barron okupuje, v kterém propojuje své povídky a přesvědčivost, s jakou umí podat jak moderní dobu s odlišným myšlením lidí a technologiemi (Jizva, Redfieldská děvčata), tak 20. léta 20. st. (zbytek povídek). Čtenářsky nejvděčnější povídky: Blackwoodův synek, Muži z Porlocku a Magická ruka. Podle mne: Vastace, Více tmy a, ejhle průnik, Magická ruka. Více informací v komentářích k povídkám.



WebArchiv - archiv českého webu