kniha » Nahé slunce
v Top10 3 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 141
hodnotilo: 115
89%
Nahé slunce Více vydání = více obálek.

Isaac Asimov

Nahé slunce

Kniha vyšla i pod názvy:
Vo vesmíre niekto vraždí
Pod holým nebom

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Romány o robotech
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: The Naked Sun
originál vyšel: 1957

vydání: Smena 1970; Železný 1994; Triton (web) 2004; Triton (web), Argo (web) 2012; Lindeni (web) 2023

odkazy: 3x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
Duirin  | ***** 10.02.2006 22:20

Tak tohle mě naprosto dostalo. Výborně vykreslená mentalita lidí z planety Solárie, kteří se osobně navzájem téměř nestýkají, protože jim to přijde odporné. Do toho je zapleten zajímavý detektivní příběh o vyšetřování vraždy člověka, ke kterému by se přece nikdo nepřiblížil kromě jeho robotl, kteří by mu zase nemohli ublížit…

avatar2  | ***** 07.10.2006 11:32

Druhá z Asimovových „robotických“ detektivek. Tentokrát o dost zajímavější, než byly předchozí Ocelové jeskyně. Zápletka je vystavěna na kontrastu mezi lidmi ze Solarie, vychovávanými v přísné izolaci, tudíž prakticky neschopné se s kýmkoliv osobně setkat a pozemšťany, obývajícími svou přelidněnou planetu, kteří jsou ještě k tomu skryti v podzemí nebo v uzavřených kopulích, neschopni pobytu venku. Opět se stáváme svědky vyšetřování vraždy člověka, opět potkáváme dvojku Baley – Daneel, opět si pohráváme s třemi zákony robotiky… Zápletka je dobrá, ale hlavním plusem této knihy je možnost přemýšlet nad tím, kudy půjde lidstvo – zůstane na přehuštěné Zemi, schované před okolním světem, nebo se rozptýlí po vesmíru, který mu zatím ale bude příliš velký?

Phoenix  | **** 05.01.2011 15:54

Z pozemských Ocelových jeskyní se přesouváme o nějaký ten světelný rok dále na vesmířanskou planetu Solárii. Opět se setkáváme s detektivem Baleym a robotem Daneelem, kteří musí vyšetřit vraždu. To se jim nakonec samozřejmě povede, ale až po spletitých strastích, které si musí zažít a hlavně při kterých se čtenář dovídá spoustu informací o Vesmířanech a jejich odlišnostech od lidí. V prvním díle jsme se dopodrobna seznámili se životem na Zemi, tady jsme se dověděli, jak to chodí na jedné z planet Vesmířanů.

Speedemon  | ***1/2 27.06.2012 22:27

I když se kompletně změnilo prostředí, tak kvalita zůstala zachována. Zajímavé myšlenky i průběh vyšetřování zvedá knihu hodně nad průměr. Jelikož je knížka dost kratičká, tak byl za chvíli konec a proto jí mohu doporučit jako příjemnou oddechovku u které se navíc můžete i zamyslet nad otázkou lidstva.



WebArchiv - archiv českého webu