kniha » Letopisy zlomu
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 3
hodnotilo: 3
77%
Letopisy zlomu

Nikolaj Perumov

Letopisy zlomu

série: Letopisy zlomu
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Алмазный Меч, Деревянный Меч
originál vyšel: 1998

vydání: Triton (web) 2017

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
snop  | nehodnoceno 04.11.2017 23:42

Velké zklamání. Perumova jsem zatím nečetl, jenom jeho společná díla s Lukjaněnkem (Zlá doba pro draky). Ta se mi líbila, proto jsem si koupil i tuto tlustoknihu (má to skoro 800 stran!).

Bohužel, čtu to už dva týdny a prokousal jsem se jen do čtvrtiny (normálně bych tento rozsah četl tak tři čtyři dny). Asi to nemá smysl tlačit silou.

Nejhorší na tom je, že knize se dá jen vlemi málo vytknout. Občas si Perumov ulítává na zcizovacím efektu (jako vypravěč si občas poodstoupí a glosuje), občas je to trochu moc popisné, taky jazyk nelidí je magorný, ale… vlastně tohle všechno je zcela v mezích žánru a existují i skvělé knihy, které jsou napsány takto.

Problém této knihy je, že je prostě zoufale nudná, taková strojová. Všechno je jak má být, ale je to neživé. Vlastně mě vůbec nezajímá, proč hrdinové dělají, co dělají, ani, jestli se jim to povede. Jediný hrdina s náznakem osobnosti je Fess, ale zrovna u něj si Perumov o to víc hraje s formou, což není chvála.

Nakonec nehodnotím, protože je možné, že se to za horizontem mé četby super rozjelo a začalo to být zajímavé. Na základě přečtené čtvrtiny bych dal 30 %.

BTW Kdyby někdo v Praze knihu chtěl, ozvěte se mi, za odvoz věnuji. EDIT: Už mi nepište, už je odvezeno.

trudoš  | **** 15.03.2018 23:08

Lidé jsou horší než krysy. Ty alespoň zamořují zem bezmyšlenkovitě, podobně jako virus napadá organismus. To člověk si svět uzurpuje promyšleněji. Je-li za vrchem neznámé území, musí být jeho a je-li obsazené, je třeba protivníka zničit a zotročit. Tahle taktika procházela Melynské říši po tisíce let. Padli elfové, trpaslíci, orkové, půlčíci… Jenže tomu je teď konec. Dosti krvavý, dlužno podotknout.
Letopisy zlomu představují rozsáhlé dílo, které uhrane jak komplexností, tak konvenčním přístupem k epice. Nouze není o strhující magické souboje, ani brutální válečné scény, nemluvě o tajuplných proroctvích a hrozbách z jiných světů. Stinnou stránkou je, že když přijde na cestování skrze reality, člověk se v tom snadno ztratí. Nik Perumov každopádně neopomíjí své kořeny a dokáže do klasických fantasy kulis zasadit hororové motivy v té nejlepší tradici ruských bylin. Originálním způsobem přitom staví lidskou rasu do role bezcharakterních uchvatitelů, jimž zkázu pomalu i přejete. Nádhera.



WebArchiv - archiv českého webu