kniha » Neschopnost
v Top10 4 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 26
hodnotilo: 37
90%
Neschopnost

Rob Grant

Neschopnost

Kategorie: sci-fi - humorná

originální název: Incompetence
originál vyšel: 12/2003

vydání: Argo (web) 2005

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
veere  | ***1/2 24.07.2011 20:07

Humorný román či smutná vize budoucnosti? Celkem vtipná satira na byrokratizaci EU, ze začátku téměř bezchybné, ale od půlky to začíná být už moc absurdní a příběh ztrácí na zajímavosti, když srovnám s jinými autorovými knihami „Špeky“ či „Kolonie“ tak se u nich pobavíte mnohem lépe.

Martyrius  | ****1/2 23.08.2011 13:00

Britský humor je dobrý proč ? No přeci protože je tak nádherně sarkastický. Bez nutnosti používat laciné a ohrané vtipy (což, ano, přiznejme si to, často provází americký humor – i když i ten má co do sebe, má však odlišnou tradici a není tak „svůj“), bez potřeby dělat z lidý voly.

Nene, Rob Grant temnou budoucnost (dá se označit za dystopii, ale tak nějak zparodovanou) vyvedl tak zajímavě, že se dá zařadit snad až vedle Pratchetta, i když samozřejmě ten píše na větší škále ve vlastním světě. A stejně jako Terryho Zeměplocha, tak se Grantovo Evropa podobá té naší.

To jsou přeci blbci ti úředníci. Ano, o tom to celé je, o tom jak nařízení, vyhlášky a pracovníci na „pravém“ místě dokáží člověku znepříjemnit život. Někoho naštve úředník a pak zbytek dne nadává. Ne tak Rob, ten raději napíše knihu. Nezní to však jako ubohé nadávky na malost a omezenost, ale jako solidní humor.

Což je o čem to vlastně je. Jistá hluchá místa mi velí dát jen 4 hvězdy, proto níže.



WebArchiv - archiv českého webu