kniha » Relikvie
má v knihovně 6
hodnotilo: 4
58%
Relikvie

Tim Lebbon

Relikvie

série: Lovci relikvií
díl v sérii: 1

Kategorie: horor - urban fantasy

originální název: Relics
originál vyšel: 2017

vydání: Baronet (web) 2018

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
gokudo  | **1/2 06.06.2018 11:43

Problem teto knihy zpocina v hlavni postave Angele, takhle prihlouplou protagonistku uz dlouho nikdo v tohmle zanru nestvoril.

trudoš  | ***1/2 05.05.2019 11:40

Co se Timu Lebbonovi nedá upřít, je cit pro temnou atmosféru. Kdybych měl Relikvii jednodušeji charakterizovat, připodobnil bych ji k neodbytné noční můře. Takhle nějak by podle mě vypadalo Nikdykde, kdyby Neil Gaiman byl starý zlý cynik, neberoucí si servítky. K dokonalosti však Lebbonovi přeci jen něco chybí. V první řadě zápletka, která by měla přesvědčivější osnovu. Vyprávění se soustředí na jednu rovinu příběhu a mimoděk rozvíjí druhou, jež se ale nakonec ukáže být tou určující pro další díly. Kvůli tomu odehrané drama působí v kontextu všech událostí maličko fádně, něco jako hospodská rvačka v podvečer 2. světové války.
V čem autor naopak exceluje, jsou mýtické postavy zasazené do současné reality. Zatímco lidští protagonisté tu působí dojmem unylé stylizace, u magických tvorů je tomu přesně obráceně. Namísto ušlechtilých bytostí se tu člověk setkává s pološílenými degeneráty, kteří už nemají jiného cíle, než zabíjet. A to ať jde o anděly, nymfy či satyry. Právě tak to mám rád.



WebArchiv - archiv českého webu