kniha » Neteleportovaný muž
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 76
hodnotilo: 59
72%
Neteleportovaný muž

Philip K. Dick

Neteleportovaný muž

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: The Unteleported Man
jiný (obecně známý) název: Lies, Inc.
originál vyšel: 1964

vydání: Laser 1995


Komentáře:
louza  | *** 27.05.2010 15:15

Neteleportovaný muž se v plejádě Dickových děl snadno ztratí a je to tak úplně v pořádku. Jde o útlé lehce nadprůměrné sci-fi s mírnou detektivní příměsí. Nic víc, nic méně. Kniha nemá přehnané ambice, ani požadavky a přijde vhod hlavně v případě Dickovského sucha.

lamahe  | ***1/2 28.12.2011 22:27

Príjemná jednohubka – aj na Dickove pomery – a to teda nikdy nepísal nejaké tehly. Obsahuje však preňho typické propriety: neradostnú budúcnosť, konšpiratívne teórie ktoré sa ukážu byť opodstatnené (v tomto prípade je centrálnou postavou dedič zničeného medziplanetárneho dopravného impéria Rachmael ben Applebaum – dobré meno ;)) a zľahka halucinogénne vyznenie. Zároveň je to aj alternatívna budúcnosť, kde Nemci viacmenej kontrolujú dianie vo svete. K tomu ešte hromada narážok na ich úlohu v 2.sv. vojne, ďalej fungovanie „iného“ OSN, atď. Pomerne nevýrazná kniha, no vďaka typickému „smradu“ si Dickovi priaznivci (medzi ktorých sa rátam) určite prídu na svoje (za charakteristickú atmosféru pridávam cca 20%). Tí ostatní si poľahky nájdu za priehrštie jeho kvalitnejších kníh.

epco55  | **1/2 24.02.2012 07:33

Sci fi stárne. Alebo som ja rozmaznaný tým čo sa dnes nazýva Hard Sci fi, kde sa kladie doraz na každý technický detail, na každú technickú maličkosť. Bohužiaľ v tejto už skoro 50 rokov starej knižke to ešte tak nie je. Príbeh je plný archaizmov, nelogických riešení a prístupov. Čo sa týka stránky technickej mi to až tak nevadilo, skôr mi to vadilo po stránke príbehu. Nejako som si zvykol že hrdinovia vo fantasy literatúre vidia za roh, alebo aspoň predpokladajú čo za rohom je. Tu som mal pocit že si nedovidia ani na koniec nosa a to zamrzelo. Mohlo to byť dobré, takto je to len priemerné



WebArchiv - archiv českého webu