kniha » Sektor osm
chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 14
hodnotilo: 19
83%
Sektor osm

Michael Atamanov

Sektor osm

série: Obránce perimetru
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - LitRPG

originální název: Восьмой сектор [Vos'moj sektor]
originál vyšel: 2015

vydání: Fantom Print (web) 2018

odkazy: 1x [ukázka], 1x [recenze]


Komentáře:
dva mraky  | **** 14.04.2018 11:50

Svižná a odlehčená space opera. Vlastně není úplně jasné, jestli se to celé odehrává v nějaké hře, nebo jestli to náhodou třeba není taky nějaká jiná realita. Děj skutečně připomíná postup nějakou hrou a obsahuje různé profláklé rekvizity a schémata, ale současně je svižný, odlehčený a taky nechybí tajemství. Pořádné vesmírné dobrodružství, svět kde nechybí soupeřící šlechtické rody, složitě manévrující flotily válečných lodí tajuplní smrtící cizinci a spřátelená rasa připomínající třímetrové kudlanky. Nic více nic méně. Díky tomu, že se to nebere moc vážně, se mi to četlo samo. Ale ten protivný cliffhanger na konci, bych autorovi nejraději vetknul někam

snop  | ***1/2 24.08.2018 23:08

Hodnotím po přečtení všech čtyř dílů (první v češtině, další v angličtině, ten protivný cliffhanger na konci mě donutil si koupit další a pak další a pak poslední uzavírající díl).

Jak píše dva_mraky, spíše než LitRPG, za kterou se to vydává, je to čistá space opera. LitRPG rekvizity jsou ryze podružné a daly by se klidně vyškrtnout (a v dalších dílech jsou ještě méně časté, a vysvětlení v čtvrtém díle – ano, přijde – je zcela zbytečné a mnohem dementnější, než bych čekal). V zásadě slouží pouze k tomu, abychom přijali, jak to, že se odnikud objeví strategický génius, který začne bojovat a budovat něco, co nebylo, ačkoli je to korunní princ a má už 47 let.

Svět není nijak zázračně originální, cítíme tam především Dunu s velkorody a bene gesserit, ale jistě by se našly i jiné zdroje inspirace, například Enderova hra. Hrdina je poněkud plošší, výraznější je pouze jeho naprostá strategická genialita a zcela mimoděčný šovinismus :-) Ale vzhledem k tomu, že je to čtení vyloženě lehké, to vůbec nevadí, naopak.

Je milé, že kromě několika málo náznaků a obálky je kniha málo „ruská“.

Další díly mohu také jen doporučit, byť poslední díl imho trochu ztrácí.



WebArchiv - archiv českého webu