kniha » Probuzení bohové
má v knihovně 9
hodnotilo: 14
85%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Probuzení bohové

Sylvain Neuvel

Probuzení bohové

série: Akta Themis
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi

originální název: Waking Gods
originál vyšel: 2017

vydání: Euromedia Group (web) 2018


Komentáře:
Lokina  | ***** 26.06.2018 20:16

Tak jsem se dočkala a druhý díl je tu! A opět mě kniha nezklamala. Na scénu přicházejí naši známí z prvního dílu a my se zase pouštíme s nimi za honbou na otázky, které vyvstaly, když sestrojili Themis. Nechyběl ani pan tajemný, který tahal za oponou za nitky, ani Kara s Vincentem či Rose u níž jsme se dozvěděli, jak to s ní doopravdy je (kdo četl první díl, ví o čem mluvím). Kniha se četla velmi dobře a svižně a v příběhu nechyběly i překvapivé zvraty a úmrtí. Epilog slibuje, že bychom se mohli podívat i mimo naší Zem. Takže na třetí díl se neskutečně těším :-)

trudoš  | **** 01.02.2019 08:29

Zpočátku mě zklamalo, že děj sklouzl k bitkaření mezi obřími roboty po vzoru Pacific Rim, brzy ale Sylvain Neuvel dokazuje, že má v hlavě úplně jinou vizi, než si jakou si čtenář usmyslel, a pustí žilou nejen hrdinům, ale rovnou i celému lidstvu. Blízká setkání třetího druhu tak vůbec neprobíhají dle Spielbergovích představ a věda zase jednou musí dokázat, že bez ní (a malé kapky filozofie) bychom už dávno čuchali k Jupiteru zespodu. Takže příběh začínající jako knižní obdoba Transformers končí jako stará dobrá kosmičárna Zlatého věku. To celé opětovně prostředkováno skrze záznamy, rozhovory, zprávy a výňatky. Tahle stylistická forma funguje sice skvěle, ale pouze do okamžiku, než začnou umírat lidé. Když totiž dojde na lámání chleba, emoce, které dokáže vyvolat jeden mrtvý člověk, jsou větší, než když jich znenadání umírají miliony. Podobně nefunkční je finální konfrontace, slušící spíš povídce než románu. Naopak pobavil závěrečný cliffhanger, jenž je pro další díl rozhodně výzvou.

Methat  | ****1/2 12.08.2019 15:22

K tejto knihe by sa hodil výrok Stalina: „Keď zomrie jeden človek, je to smutné, keď zomrú milióny, je to štatistika.“ V druhej knihe autor konečne pritvrdil, konečne čitateľ dostal poriadne post-apo a prekvapivo zomrie aj zopár hlavných postáv. Neuvel pridáva do knihy množstvo detailov, dozvedáme sa minulosť niektorých hlavných postáv a už to nie je len o „prázdnych“ dialógoch. Záverečné strany ma navnadili na ďalšiu knihu.



WebArchiv - archiv českého webu