kniha » Nesmrtelní z Meluhy
má v knihovně 1
hodnotilo: 2
55%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Nesmrtelní z Meluhy Více vydání = více obálek.

Amish Tripathi

Nesmrtelní z Meluhy

série: Trilogie Šiva
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Immortals of Meluha
originál vyšel: 2012

vydání: Omega (web) 2018


Komentáře:
snop  | nehodnoceno 17.04.2018 23:12

Již po sto padesáti stránkách je zjevné, že tohle není nic pro mě. Ačkoli anotace tvrdí, že „Šiva byl kdysi normální člověk“, tak to „normální“ znamená asi tak tolik, že prostě žil ve víceméně lidském těle. Protože ve všem je dokonalý, psychická prokreslenost postavy je na úrovni běžných náboženských textů, text sám klouže tak nějak po povrchu a spíše dává zazářit jeho božskosti plus samozřejmě dokonalosti prastaré indické civilizace (která má kanalizaci, kohoutky s teplou vodou, dokonalou medicínu schopnou odstranit i jizvy, funkční kastovní systém, s kterým jsou všichni spokojeni – kromě Šivy, pochopitelně – atd.). Kdyby mi to nabízela nějaká šivaistická sekta jako svůj náborový text, vůbec bych se nedivil.

Ne, nejde to.

Ale pokud máte rádi Védy nebo Silmarillion nebo tak, asi tomu dejte šanci.

SONP  | ***1/2 29.06.2018 10:02

Indický Tolkien, jak hlásá obal? Tak to tedy určitě ne. Ale zase tak špatné to nebylo – jde o tak trochu jednodušší generickou historickou fantasy o vzestupu mladého kmenového náčelníka na místo idolu indického národa, ale slušně šmrcnutou Bollywoodem (těch barev bylo opravdu hodně a i krásná princezna, láska a tanec se najdou), takže to poněkudvybočuje z průměru. Někoho by možná mohlo kulturně iritovat, jak jsou všichni strašně emocionální, neustále mají slzy na krajíčku (a to včetně válečníků), ale to prostě k Asii taky patří. Samotný závěr je příjemně humanistický a multikulti (a pochopitelně otevřený), což trochu vyrovnalo předešlou válečnou vřavu. Kdo zná indickou mytologii (já ne – vím jen to, že Šiva je modrý a Ganéša že má sloní hlavu), tak si asi užije více přítomnost dalších mytologických postav. V knize se objevují moderní výrazy, které vzhledem k době děje někdy tahají za uši (podobně jako třeba v Heitzových trpaslících), a tak lékařka Ajurvátí má „tým přes hygienu“, řeší se tu „volné radikály“, „kyslík“ a „terorismus“ – otázkou je, zda je na vině autor, nebo překlad typu „tichá pošta“ přes angličtinu. Mě to ale čtenářský zážitek zase tolik nezkazilo. Pokračování tedy asi šanci dám, i když jsem zvědav, jak si budu po roce pamatovat všechna ta jména v sanksrtu.

P.S. Jsem fanda Silmarilionu, tak možná proto to vyšší hodnocení :)

trudoš  | ** 06.07.2019 05:39

Těšil jsem se na pořádný indický epos a dostal mravokárnou pohádku o tom, že dobro a zlo jsou jen lidské pojmy. Myšlenka to v jádru není špatná, protože s tímhle vědomím by se měl naučit žít každý, ale zpracování do fantasy hávu mi přišlo zbytečně pompézní. Kromě závěrečné bitvy se tu totiž epiky člověk moc nedočká. A nelibuje-li si v poznávání nových krajů a porovnávání velikosti penisů, pardon, politických názorů, není tady už z čeho moc brát. Ani zpracování neodpovídá nějaké vyšší dívčí, tohle je zkrátka Bollywood se vším, co k tomu patří, včetně zpěvů a tanců. Komické je, že v některých momentech příběh připomíná Neználkova dobrodružství, říznutá propagandou indické životní filozofie, přičemž druhá půlka maličko evokuje Nový zákon, kdy si Šiva chodí zemí, páchá dobré skutky a poukazuje na nepravosti ve společnosti. Zároveň se přiznám, že výrazy jako „teroristický útok“ nebo poznámky o škodlivosti marihuany, mi do klasické fantasy prostě moc nesedí. Ale kdo jsem já, abych soudil…



WebArchiv - archiv českého webu