kniha » Oheň probuzení
chce si přečíst 3 | má v knihovně 15
Oheň probuzení Více vydání = více obálek.

Anthony Ryan

Oheň probuzení

série: Draconis Memoria
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Waking Fire
originál vyšel: 2016

vydání: Host (web) 2018; Host (web) 2019

odkazy: 3x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
snop  | *** 11.07.2018 14:27

Za mě tedy velké rozčarování. Především naprosto odporný systém magie – magické schopnosti dodává vybraným lidem požívání dračí krve a jelikož na magii stojí celá ekonomika světa, pochopitelně dochází k intenzivní „těžbě“ této krve. Jinými slovy se chovají a loví draci – zjevně (polo)inteligentní tvorové – pro svou krev (která je pro nenadané žíravá), které se v knize celkem pochopitelně říká eufemisticky „produkt“.

Možná – snad – jde o sofistikovanou kritiku masného průmyslu, nicméně když člověk polovinu času sympatizuje s antagonisty, trochu to kazí čtenářský zážitek.

A s tím souvisí i nastavení celého světa: máme asi sympatizovat s hrdiny proti císařským „korvantincům“, když ale hrdinové žijí v drsném hierarchickém korporativismu, není to úplně lehké. A do toho poměrně hodně náznaků, že lidé (nebo snad draci?) přilétli z kosmu, což ještě dále rozbíjí ucelenost interpretace…

Co se týče příběhu, sledujeme osudy tří mladých hrdinů, špiónky Lizanne, budižkničemu Claydona a námořního důstojníka Hilemorea. Posledně jmenovaný slouží pouze jako příprava k dalším dílům ságy, dějem se jenom mihne a v zásadě do něj nezasáhne. Lizanne a Clay se společně (ale na jiných místech) snaží odhalit, co se to vlastně se světem děje (ano, jde o bílého draka, jak prozrazuje anotace), a zachránit, co se dá.

Intenzivně pojato jsou jejich příběhy celkem fajn, byť dojem kazí poněkud kostrbatý překlad, v celkovém rámci jde ale o ryzí expozici. Všichni tři charakterově i postavením rostou, vzpírají se sociální determinaci i světu kolem sebe a mají našlápnuto na to býti klasickými hrdiny. Ale na to si budeme muset počkat, dočkáme-li se vůbec.

Souboje a bitvy jsou vypravěčsky nepříliš zvládnuté, Ryan je silnější v komornějších situacích. Bohužel hodně prostoru dostává popis samotného světa, o jehož záchranu jistěže nakonec jde. Taky o co jiného. Otázka je, zda zrovna tento svět za tu záchranu stojí.

Jak píšu výše – člověk neví, s kým má vlastně sympatizovat. Existují náznaky, že si toho Ryan je vědom a že ti tři hrdinové svět úplně překopou, než ho zachrání. Ale nyní je to celé dosti frustrující.

robousek  | ***1/2 11.03.2019 11:41

Trochu špionážní thriller, trochu western, něco z fantasy. Začátek je zajímavý a napínavý, byť to celé působí jako trochu úsměvná kritika dnešního konzumního světa (zvířata a potažmo životní prostředí jako takové jen jako produkt k využití, vše podřízeno zisku). Svým způsobem je to provokativní a já jsem za to nakonec rád, moderní fantasy je často plná krve a sexu, Ryan toto doplnil hodně současnými tématy. Jazykově je to bohužel spíše špatné, nevím jestli je to chyba autora nebo překladatele, celkově je to asi největší slabina celé knihy. Zhruba uprostřed knihy jsem se začal trochu otravovat, ale jsem rád, že jsem vytrval, konec se povedl a jsem zvědavý na další díly.



WebArchiv - archiv českého webu