kniha » Oni nevědí, co činí
má v knihovně 1
hodnotilo: 1
80%
Oni nevědí, co činí

Jussi Valtonen

Oni nevědí, co činí

Kategorie: sci-fi

originální název: He eivät tiedä mitä tekevät
originál vyšel: 2014

vydání: Leda (web) 2018

odkazy: 8x [recenze]


Komentáře:
idle  | **** 11.07.2018 11:25

Oni nevědí, co činí je román z velmi blízké budoucnosti – tak blízké, že spousta věcí je nepříjemně povědomá. Najdeme v něm současnou společnost, která na sebe kydá nenávistné řeči na internetu, nechává se manipulovat médii, každý hlásá svou pravdu, ale nenaslouchá ostatním a to podstatné zůstane často nevyslovené. Mládež nahradila Facebook jinými sociálními sítěmi a touží po novém přístroji, který už není tak úplně mobilem, ale jestli doufáte, že odložení dosud všudypřítomných displejů bude nějaká změna k lepšímu… to by asi byla příliš naivní představa.

V tomhle všem se odehrává příběh jedné rodiny, nebo dvou, záleží na tom, jak se na to podíváte. Na jejich vztahy se podíváme z pohledu několika účastníků, takže si můžeme vychutnat všechna drobná nedorozumění a nepochopení, která můžou nastat mezi mužem a ženou, rodiči a dětmi, Američany a Finy, vědci a aktivisty za práva zvířat a vůbec kýmkoliv. A když se všechny ty drobnosti poskládají, časem to dospěje do situace, o kterou vlastně nikdo nestál. A mezi v zásadě mírumilovnými lidmi jde najednou o život.

Tohle není sci-fi nabitá novými technologiemi, spíš román zamýšlející se, „kam ten svět spěje“. Takže bude lépe vyhovovat těm čtenářům, které zajímají souvislosti, a do hlavy se postavám budeme dívat obrazně, ne doslova při ohledávání mrtvol. Ke konci mě už autor trochu štval, když naznačil dramatické finále, načež opakovaně odbíhal k minulým událostem, předtím jen letmo zmíněným, aby čtenáři doplnil podstatné informace. Část dramatu tím pádem vyplývá ne z událostí samotných, ale z toho, jak je autor postupně po kouskách předkládá. I tak se mu ale podařilo vystavět působivý příběh a vložit do něj spoustu trefných postřehů.



WebArchiv - archiv českého webu