kniha » Vzpomínka na Zemi
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 34
Vzpomínka na Zemi

Liou Cch‘-Sin

Vzpomínka na Zemi

série: Vzpomínka na Zemi
díl v sérii: 3

Tato kniha je částí i jiných knih: Vzpomínka na Zemi 1.-3.

Kategorie: sci-fi

originální název: 死神永生
jiný (obecně známý) název: Death’s End, Jenseits der Zeit
originál vyšel: 2010

vydání: Host (web) 2018; Host (web) 2019

odkazy: 2x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
biafra  | *** 04.10.2019 07:41

Kniha je jakýmsi pokusem o kroniku lidstva, která sahá až ke konci stávajícího vesmíru. Je plná myšlenek, které se vesměs objevují v popularizační literatuře (např. M. Kaku), ale to nevadí: i tak některé pasáže skutečně nutí člověka k přemýšlení. Problém je, že knížka moc nefunguje jako román. Postavy jsou s výjimkou nevýrazné a slabé hlavní hrdinky většinou jen nositeli a tlampači fyzikálně-kosmologických teorií. Cch-Sin se občas snaží rozvíjet psychologii postav, ale působí to na mně, jako když si fyzik přečte příručku „Jak rozvíjet psychologii postav“ a pak se snaží psát: On teoreticky ví, jak na to, ale nebylo mu prostě shůry dáno. O ději se příliš nedá mluvit, hrdinka se jen ocitá v určitých situacích, které slouží jako východisko pro autorovy úvahy z oblasti sociálního inženýrství a vědecko-technického pokroku. Literárně zajímavé je zakódování fyzikálního poselství do pohádek, které zprvu působí jako čistá literární manýra, ale přistihl jsem sám sebe, že pokusy o dekódování skryté zprávy mě vlastně docela baví. Stručně řečeno, beletristicky nepříliš povedené zpracování různých současných myšlenek a teorii z fyziky a kosmologie, které může oslovit lidi hloubavější čtenáře, kteří nevyžadují brutální akci a střeva etc.

MartinJ  | ***** 02.09.2021 10:29

Poslední díl trilogie je jejím důstojným završením. Příběh je dost zvláštní, že vlastně nemá hlavního hrdinu, jehož příběhy bychom sledovali. Spíše se optikou jednotlivých postav popisuje vývoj celého lidstva a nakonec i vesmíru. Člověk se na poněkud jiný styl vyprávění musí chvíli zvykat, ale pokud se s tím ztotožní, tak příběh vesmíru je velmi dobrý. I když čím dále v budoucnosti se odehrává a čím vyspělejší technologie jsou popisovány, tím více se popis vzdaluje od přísné scifi prvního dílu a tím více jsou popisy jen povrchní, ale ani to, myslím, není vadou na kráse. Román se nikdy nepřeklopí do nějakého fantazírování, pořád je sevřený celkem uvěřitelnou a striktní logikou.

Některé konkrétní události jednotlivých postav jsou trochu přitažené za vlasy, ale pokud, jak jsem psal výše, se soustředíme spíše na celé lidstvo a ostatní vesmírné civilizace, tak je všechno v pořádku. Za mě jeden z nejzajímavějších čtenářských zážitků poslední doby.



WebArchiv - archiv českého webu