kniha » Umina verze
má v knihovně 2
hodnotilo: 3
63%
Umina verze

Emil Hakl

Umina verze

Kategorie: sci-fi - audiobook

vydání: Argo (web) 2016


Komentáře:
trudoš  | *** 16.07.2020 15:44

Poetická sci-fi novelka, odehrávající se v kulisách Prahy. Pro mě však žádná novinka a vlastně docela nuda kvůli nevyužitému potenciálu, jelikož Emil Hakl nepředvádí nic, co bych v různých obměnách nečetl jinde a to i v rozsahu povídky. Co přitom přineslo asi nejvíc zklamání, byla změna úhlů pohledu, kdy si v polovině románu vypravěči prohodí role, protože kromě lepšího pochopení Umina vnímání světa a pozastavení se nad společenskými paradoxy – což se v obou případech dalo čekat – to nemělo dalšího významu.
Ačkoliv chápu autorův tvůrčí úmysl, jeho hrdinové mi přišli natolik atypičtí, že jsem to s realitou nedokázal moc srovnávat. Zůstalo tak pro mě záhadou, zdali chtěl vyprávět příběh s přesahem (pak mi ten přesah chyběl) nebo jen takovou prozaickou hříčku (to mi zas chyběla výraznější nadsázka). Stylisticky ovšem zajímavé, žádné literární kudrlinky, ale strohý jazyk moderní doby, který perfektně vystihuje prostředí i náladu. Pouze občas zbytečně popisující naprosto nepodstatné věci.

jirikk  | **** 13.02.2021 16:06

Typický Hakl, tentokrát se SF motivem. Nepřekonatelná rozdílnost mužů a žen, spolu s nemožností navázat uspokojivý vztah, se dá samozřejmě zpracovat různě, autor tentokrát zvolil doslovnou metaforu umělé ženy. Což je možná zbytečné, ale alespoň se podíval k nám na legii :-). Autorovi příznivce kniha jistě potěší, charakteristické ingredience jako samota, černý humor, nezdařené minulé vztahy i alkohol a putyky pražské periferie nechybí. Byť nejde o Haklův nejlepší kousek, není žádný důvod se Umině verzi vyhýbat.



WebArchiv - archiv českého webu