kniha » Odhalený vesmír 1
v Top10 4 | chce si přečíst 26 | chce mít v knihovně 7 | má v knihovně 103
hodnotilo: 132
87%
Odhalený vesmír 1

Alastair Reynolds

Odhalený vesmír 1

kniha první

série: Odhalený vesmír
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Odhalený vesmír (Revelation Space)

Tato kniha je částí i jiných knih: Odhalený vesmír

Kategorie: sci-fi - space opera - hard sci-fi

originální název: Revelation Space
originál vyšel: 03/2000

vydání: Triton (web) 2003

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | ***** 30.06.2008 09:52

Veľmi kvalitné scifi, v ktorom vystupujú tri hlavné postavy – Dan Sylveste – vedec, ktorý sa snaží odhaliť tajomstvo mŕtvej civilizácie Amarantov, ktorého prevrat na začiatku knihy uväzní ako politického väzňa, Ilju Voljovovú – ženu na obrovskej lodi Nostalgia nekonečna, ktorá dáva pozor na bezpečnosť lode a jej kolegov, ktorí hibernujú, a Anna Kuriová – profesionálna vrahyňa, ktorá zabíja pretože si vlastnú smrť objednali jej obete, ktoré dúfajú, že túto hru vyhrajú, Anna dostane úlohu, zabiť človeka, ktorý si svoju smrť neobjednal. Autor veľmi dobre pracuje s tromi líniami príbehu, ktoré sa postupne nenápadne splietajú dohromady. Pri tejto knihe som konečne zažil to čo už dávno nie: zaujímanie sa o každú myšlienku hrdinov, očakávanie zvratov, ktoré sa nedajú predvídať a vzhľadom k relatívnemu kľudu deja (žiadne galaktické vojny, ani one-man-show akcie ako od Kulhánka) ma prekvapila čtivosť knihy. Tejto knihe vlastne nie je čo vytknúť, snáď len menej akcie, ktorá bude v druhej knihe. Kniha končí v najlepšom, preto sa hneď púšťam do druhej knihy. Doporučujuem. 5*

Doubravka  | *** 08.02.2009 13:22

Já musím říct, že mně se Odhalený vesmír četl hodně špatně. Začínala jsem natřikrát, než jsem se konečně pevně rozhodla, že to prostě přečtu! ;) Postavy a jejich náhledy a děje se střídají velice rychle – někdy i jen po stránce a půl a navíc se vše odehrává v rozmezí mnoha let – díky zmrazování během dalekých letů. To vše bych ještě zvládla bez úhony, ale co mně osobně vadilo nejvíc byly pro mě naprosto nezajímavé popisy technologií a stavu civilizace na různých planetách. Měla jsem pocit, že lidem se v románu věnuje jen zlomek pozornosti, který prostě zabírá technika. Přesto byla v knize řada míst, kdy jsem se konečně začetla a chvilku mě to i bavilo, bohužel tyto epizodky nikdy nevydržely dost dlouho.. Je mi líto, pokud tím srazím hodnocení ostatních, ale já jsem u četby skutečně místy trpěla až přespříliš.. Zkusím ale dočíst i pokračování – pořád mi to vrtá hlavou, že tu má Odhalený vesmír tak vysoké hodnocení a já ne a ne zabrat, takže mi to nedá :)

Julianne  | ****1/2 18.05.2009 17:42

Skvělá hard SF. Těším se na celou sérii!

honajz  | ** 03.07.2011 21:14

Tak nějak mám pocit, že autor zapomněl na čtenáře. Promyšlené to má možná hezky, ale je to v podstatě od začátku celé nedějové, ukecané, a netradičních pojmů, se kterými je potřeba se ztotožnit, až příliš. A to mám Lemovy knížky včetně Futurologického kongresu, ale tohle skutečně jde mimo mne. Obdivuju ty, co tvrdí, že jde o příjemné čtení. Jistě jde o členy Mensy.

Speedemon  | **** 16.07.2011 09:08

Musím přiznat, že po zdejších komentářích, jsem ke knize přistupoval opatrně. Duševně jsem se nachystal, že to asi nebude nejjednodušší čtivo a ono to nejspíš pomohlo. V ději jsem neměl žádný problém, hluchá místa jsem nenašel a mohl jsem tedy číst bez přestání až téměř do konce. I když je příběh rozdělen do třech částí, bavili mě stejnou měrou všechny a nemusel jsem přetrpět útrapy první, abych se dozvěděl více o druhé.

Jelec  | ***** 20.07.2012 06:09

Kniha to byla dobrá, zpočátku bylo těžké pochopit, jak spolu jednotlivé děje souvisí. Přečetl jsem ji skoro na jeden zátah a je to jedna z knih, která člověka krom dobrého počtení donutí popřemýšlet „jak to bude“, musím říct, že autorova vize mě zaujala, více méně byla realistická až na několik věcí, ale rozhodně velmi divná :)

Gaarq  | * 18.06.2014 18:43

vzdávám to… tak jsem se přednadšen pustil do reynoldse a jsem dosti zklamán. těžko říct, je-li ten nevyrovnaný sloh věcí autora nebo překladatelů (přeložit thermometer jako termometr, to jako fakt ne), ale čte se to velmi obtížně, spousta slovní vaty, absence jakéhokoliv tahu a zajímavosti. cokoliv, co vypadá jako dobrý nápad, je v zápěstí rozmělněno a zabito. navíc mám pochyby o skvělosti nápadů; když mi autor začne tvrdit, wtf, že nějaké humanoidní bytosti dýchají kapalný vzduch, tak se buď zbláznil autor nebo uťali překladatelé. pokus o zvýšení spádu změnou dějové linie bez označení v textu (třeba hvězdičkami či čarou) každé jeden a půl stránky tomu rozhodně nepřidá. navíc, ta příšerná brož., papír tuhý a tlustý jak kartón, rozdělení do dvou knih; hrůza. možná někdy jindy.

mato_klerik  | **** 14.01.2016 11:54

Na to, aká skvelá povesť sprevádza knihu, je dosť chladná. Úvod okolo vykopávok je dlho skôr otravný. Postupne sa však z dejových línií stáva jednoliaty celok a je to fajn čítanie. Pri hlbšom rozbore niektorých motivácii odhalíte ich triviálnosť (celé pátrnie po Sylvestovi je vlastne pritiahnuté za uši), ale autor to šikovne zakrýva kopením faktov a technických popisov…

Madam Brbla  | ***1/2 18.04.2018 20:03

Zjišťuji, že za těch patnáct let od prvního čtení se mé dojmy z úvodního dílu „Odhaleného vesmíru“ výrazněji nezměnily. První polovinou jsem se prokousala poměrně vlažně a trochu mi vadilo místy až příliš rychlé přeskakování mezi jednotlivými liniemi. Ve druhé půlce získají události jasnější obrysy, mnohé se objasňuje (otázek však zůstává dost), děj uspokojivě nabírá na obrátkách… ale pořád tomu cosi chybí. Snad hlubší sympatie k některé z postav, zatím ve mně všichni vzbuzují poněkud plytké a mírně zmatené emoce. Tak docela nevím, co si o nich myslet. Popisy budoucích technologií mě dokáží fascinovat, jejich nedostatkem jsem nestrádala a přebytkem netrpěla. S hard sci-fi složkou jsem se dokázala jakž-takž poprat, abych na nějaké své základní úrovni chápala, o čem je řeč. „Odhalený vesmír“ je pro mě dobrá space opera se solidním potenciálem, snad mě druhá část (stejně jako před lety) zaujme a vtáhne více. 74%



WebArchiv - archiv českého webu