kniha » Hradba západu
chce si přečíst 1 | má v knihovně 23
hodnotilo: 25
92%
Hradba západu Více vydání = více obálek.

Juraj Červenák

Hradba západu

série: Dobrodružství kapitána Báthoryho
díl v sérii: 5

Kategorie: fantasy

originál vyšel: 11/10/2018

vydání: Slovart (CZ) 2018; Brokilon (web) 2019


Komentáře:
Durgas  | ***** 13.11.2018 23:33

Myslím, že len druhá Ďurova kniha, ktorej dám plné hodnotenie. Dlho očakávaný príbeh na pozadí obliehania Nových Zámkov totiž nie len ustál, ale v niektorých smeroch aj predčil moje nie príliš skromné očakávania ako milovníka a (snáď aj trochu) znalca vojenských dejín 17. storočia. Obliehanie samotné je tu opísané plasticky, veľkolepo, detailne a verne realite. Napriek tomu je to opis pútavý, pochopiteľný aj pre laika, ktorý sa naučí mnoho nového o dobových reáliách (nenásilnou formou, ako sme už u autora zvyknutí). A do tohto všetkého je umne vpletený príbeh kapitána Báthoryho a ďalších postáv s ním kladne, či záporne spriaznených. Vďaka ich rozprávaniu sa dozvieme nie len čo sa deje medzi obrancami mesta, no takisto aj o intrigách v tureckom tábore, či udalostiach v širokom okolí, ktoré dotvárajú obraz príbehu a udalostí s ním súvisiacich. Výraznosť fantastického prvku ma prekvapila, rozhodne však nie je na škodu. Kniha má z môjho pohľadu len niekoľko menších nedostatkov či chýb, ktoré ani veľmi nestoja za zmienku (najväčšou z nich je asi SPOILER podľa môjho názoru nedostatočne zdôvodnená motivácia postáv neodpraviť Vlčicu – či to aspoň neskúsiť, z čoho potom zbytočne jasne svieti autorov zámer ju použiť vo vyvrcholení). Suma sumárum, veľká, veľká spokojnosť.

tiradentes  | ****1/2 14.11.2018 17:33

Čo k tomu napísať? Snáď len, že Ďuro Červenák v najlepšej forme. Po dvoch dieloch, ktoré mi až tak nerezali, mi to Hradba západu vynahradila aj s úrokmi.

Strider  | **** 04.09.2020 14:00

Zavŕšeniu dobrodružstiev kapitána Báthory jasne dominuje veľkolepé obliehanie pevnosti v Nových Zámkoch. Ďuro si zjavne poctivo naštudoval všetky dobové pramene a suverénne servíruje také záľahy cudzokrajných názvov hradieb, zbraní a vojenských hodností oboch zúčastnených strán, že ani rozsiahle vysvetlivky na konci knihy mi nestačili. Častokrát mi to už pripadalo tak, že len machruje na čitateľov :-) Keď ale chcel byť tak autentický, mal si dať pozor aby všetci od veliteľov až po posledného knechta nehovorili ako z čítanky. Kniha ako taká sa ale číta jedným dychom, sústredenie deja na pevnosť a jej okolie pomohlo zovretosti dejových línii. Bojové scény sú opäť napísané s gustom, nešetrí sa usekanými hlavami ani telesnými tekutinami, ale to už tak nejak Ďurovi patrí. Nechýba ani pre sériu typická prítomnosť nadprirodzena, ale tentokrát je tu skôr na spestrenie a dotvorenie paranoidnej atmosféry, pričom netvorí ťažisko príbehu ako v Bránach Irkally. Potešil ma aj drsný zvrat v polovici knihy a celkovo to, že autor so svojimi postavami nejednal práve v rukavičkách. Z môjho pohľadu zakončenie ako sa patrí, hoci k pravému nadšeniu ešte čo-to chýbalo. 8/10 PS: Kaprál Remenár je môj bratranec :-D Aby ste ma chápali: Bratrancov švagor už dlho pomáha Ďurovi so zháňaním podkladov pre jeho knihy a požiadal ho, aby po bratrancovi pomenoval postavu v knihe. A aby toho nebolo málo, tak jeho švagor sa volá Lončík a nájdete ho v aj poďakovaní :-)



WebArchiv - archiv českého webu