kniha » Protože je nás mnoho
chce si přečíst 1 | má v knihovně 12
hodnotilo: 16
84%
Protože je nás mnoho

Dennis E. Taylor

Protože je nás mnoho

série: Bobiverzum
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi - space opera - kolonizace vesmíru

originální název: For We Are Many
originál vyšel: 2017

vydání: Host (web) 2018


Komentáře:
trudoš  | ***1/2 23.08.2019 17:31

Bobova dobrodružství pokračují druhým dílem a nezdá se, že by Dennis E. Taylor přicházel o dobré nápady. S entuziasmem nadšeného fanouška dál komplikuje život hrdinovi i všem jeho nakopírovaným verzím. Naneštěstí vyprávění tříští do tolika dějových linií, že se zákonitě nezvládá plnohodnotně věnovat všem, přičemž na ty nejpodstatnější mu zbylo paradoxně nejméně prostoru. Alespoň takový pocit jsem si z toho odnesl.
Jsou zde detaily, které mě bavily ohromně, a těch takřka čtyři sta stran se čte prakticky samo. Celkově však převládá nejistota, kam že to autor chce trilogii dovést. Protože tak, jak jsou karty rozdané, by za a) mohl pokračovat do nekonečna, za b) jeho spasitelský komplex začíná být extrémní. Jako jo, má na to věk, ale dělat z počítačového nerda poloboha kosmických rozměrů, který si jako jediný dokáže poradit s nástrahami nekonečna, to se mi tráví těžko. Přičemž lidstvo tady figuruje jen proto, aby odhalovalo svou temnou tvář, a v tomhle ohledu už to začíná být docela nuda.

dva mraky  | **** 17.01.2020 23:58

S přibývajícím počtem Bobů a míst série získává ten správný vesmírný rozměr, jen se občas v těch Bobech trochu ztrácím. Bobiverzum je osídleno také řadou problémů, díky kterým se nenudíme, terraformace, sociální inženýrství u chlupatých mimozemšťanů, teroristi, sondy od brazilské konkurence… Nesměle, pomalu, ale přece se na scénu dostávají i lidé, kteří už přece jen nejsou ta úplně nesvéprávná přítěž a nedíváme se na ně až tak odtažitě. Nicméně pořád jim Bobové dělají chůvy na většinu úvazku. Technických detailů je spousta a tvoří nemalou část zábavy, ale občas mi něco připadne trochu krkolomné, což mi už vadilo v minulém díle. Třeba když se ukáže, že na Zemi zbyly pořád miliony lidí, které bude potřeba odvézt, čekal bych, že všechny základny v dosahu budou stavět transportní lodě, ale oni je staví jen na té vytěžené Zemi, takže se asi v budoucnu dočkáme nějaké té zápletky s tím, že planeta umírá a konec evakuace v nedohlednu. Nebo když je potřeba chránit primitivní mimozemšťany před dravci, používá se druh sondy, která dravce nárazem zabije a sama se rozbije taky. Palné zbraně Bob z principu nepoužije, protože výbušniny a tak se situace dramatizují nedostatkem těch sond, když by nebyl problém poskládat mechanickou projektilovou zbraň, která by umožnila jedné sondě vystřílet dvacet dravců, a bylo by po nedostatku. Ale to jsou detaily. Případnému pádu do rutiny se Taylor úspěšně brání nasazením Zlých Mimozemšťanů a dočkáme se i nějaké té bitvy. Teď jen nevím, co se stane až se potenciál opozice vyčerpá.



WebArchiv - archiv českého webu