kniha » Dvanáct Králů Šarachaje
má v knihovně 3
hodnotilo: 2
75%
Dvanáct Králů Šarachaje

Bradley P. Beaulieu

Dvanáct Králů Šarachaje

série: Píseň rozvátých písků
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Twelve Kings in Sharakhai
originál vyšel: 2015

vydání: Classic 2018


Komentáře:
snop  | ***1/2 20.01.2019 15:30

Příběh mladé dívky plné traumat a bojového umění, která chce svrhnout všech 12 králů. Jelikož se jí tentokrát povede svrhnout jen jednoho, má nepochybně ještě 11 dílů před sebou. Je to trochu roztahané, ale čte se to dobře. Pouštní prostředí evokuje arábii, jsme ale v důsledném fantasy polyteismu. Psychologie postav není nijak složitá, což občas až na škodu. Nevím. Knihu jsem rád dočetl, ale když jsem si na goodreads přečetl, že druhý díl je ještě roztahanější, tak si nejsem jist, zda budu chtít číst dál…

trudoš  | **** 29.01.2019 06:38

Bradley Beaulieu rozehrává své vyprávění zeširoka, nenudí ale sáhodlouhými pravidly a zákonitostmi nového světa. Naopak, vrhá se hned do akce a stylisticky se přitom drží ve standardních osnovách, jako by pro něj stará škola byla důležitější než experimentální výstřelky. A přestože se může zdát otřepané, když hodní občas bodnou nůž do zad těm špatným, příběhu to bezesporu propůjčuje charakter reálnosti.
Nejsilnější stránkou jsou ovšem kulisy mající nejblíže k arabským bájím. Plynulost děje sice nabourává občasné užití specifických výrazů, ale to jsou ve svém důsledku podružnosti, na kterých zápletka nestojí. To, oč tu běží, je touha po odplatě, která je pro mnohé víc než spravedlnost. Což přímou měrou vede ke konfliktům, za něž by se nemusel stydět nejeden řecký dramatik.
Má to naneštěstí i svoje mouchy. Zakončení totiž dává na srozuměnou, že pokračování nesnese pouze čtyři pět knih. Jenže, bude-li autor pokračovat v nastavené premise, obávám se, že mu invence dojde někdy u druhého dílu.



WebArchiv - archiv českého webu