kniha » Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 11
hodnotilo: 11
71%
Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu Více vydání = více obálek.

Svetozár Olovrant

Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu

Kniha vyšla i pod názvem:
Juraj Jánošík® proti Dračiemu rádu
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Juraj Jánošík®
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - humorná - alternativní historie - steampunk

originál vyšel: 2018

vydání: Marenčin PT (web) 2018; Argo (web) 2019

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ***1/2 17.01.2019 10:58

Osvětová legrácka o tom, jak to mohlo se slavným zbojníkem být, kdyby místo okrádání bohatých udělal kariéru v rakousko-uherské armádě. Ovšem pozor, tohle není jen tak ledasjaká Evropa, tahle je prodchnuta notnou dávkou originálního steampunku. Svetozár Olovrant popouští uzdu fantazii a nechává jí nazdařbůh pádit slovenským krajem, přičemž hostit se u toho nechá devětadevadesáti procentní borovičkou, zakusovanou tou nejlibovější slaninou. Uznejte sami, parou poháněná rotační valaška, či Václav Prokop Diviš coby šílenější verze Nikoly Tesly, to jsou zkrátka nápady, které musí jeden ocenit.
Pravdou ale je, že většina humoru končí u siláckých skutků, brutálních řežeb a horoucího muchlování s lepými děvami. Zápletka se navíc rýsuje pozvolna, dlouho nemajíce konkrétního cíle, soustředíc se pouze na jednotlivé etudy. Konec ovšem vrcholí makabrózní estrádou, před níž musí rudnou závistí každý šestákový krvák. A v originálním znění je to doslova jazykový ohňostroj libozvučných slov a frází.

aqu1la  | ***1/2 11.02.2019 15:26

Kniha má časti, ktoré sú nadpriemer. Avšak je pár častí, ktoré mi prídu príliš odbité, akoby autorovi už došla chuť a vykreslenej scény sa chcel zbaviť. Aj samotné spracovanie, obal, väzba, kresby sú výborne, ale zasa v SK vydaní sú tu dve časti, kde má kniha prehodené strany (na uvedené upozorňujú našťastie aj predajcovia) a zasa ju to zbytočne zráža dole. Celkovo za nápad, a slušné zapracovanie parných strojov do deja, aj historické súvislosti, dám 70 zo 100, pri knihe som sa bavil a výborne sa mi čítala.

Durgas  | ****1/2 24.01.2021 13:47

Hodnotím vysoko, pretože som cieľová skupina podobného humoru. Rovnako je z dielka zrejmé, aký široký historický a dobový prehľad autor musí mať, keď (miestami aj akoby mimochodom) rozprávanie dopĺňa komplexnými dobovými súvislosťami, názvami, osobami či udalosťami. Do toho vmiešava svoje originálne poňatie uhorského steampunku. Veľmi podarená a svojrázna záležitosť.



WebArchiv - archiv českého webu