kniha » Inferium
má v knihovně 19
hodnotilo: 25
86%
Inferium Více vydání = více obálek.

Roman Bureš

Inferium

série: Inferium
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - horor - historická

originál vyšel: 2019

vydání: Epocha (web) 2019; Epocha (web) 2020

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | **** 03.04.2019 11:17

Poprvé se vize pekla, v němž hříšníci nahrazují zemědělská zvířata, objevila v povídce O lidském dobytku. Originalita nápadu a s tím související čtenářský úspěch inspirovali Romana Bureše rozepsat celou věc na čtyřsetstránkový román. A i když se někdy říká, že méně je více, tentokrát je tomu naopak. Nelze sice ignorovat paralelu s Propastí času, ale samotná podstata vykresleného světa čtenáře podle mě natolik okouzlí, že nad koncepcí osnovy příliš rozumovat nebude.
Přesto mi to nedá, abych si do zápletky nezaryl. Znovu se opakuje vzorec střetu dvou kultur na bitevním poli, kdy zlá německá armáda narazí na víc než rovnocenného soupeře. Rozdíl proti archetypům je pouze v tom, že strany konfliktu jsou si sympaticky rovnocenné – jedna bestie větší než druhá. A ačkoli by to mohlo svádět k bohapusté řezanici, snaží se spisovatel o jakousi nadstavbu ve formě zápletky. Ta ovšem v rámci charakteru vyprávění občas sklouzává k okatému melodramatu. Přesto jsem si tohle Peklo skutečně zamiloval.

ippokorny  | ***** 28.04.2020 10:15

Zrovna dnes se píše v MF Dnes psycholog Klimeš: „Lepší je být tam, kde chcípl pes, než tam, kde chcípnu sám.“ To je stejná logika, jako vyznává hlavní hrdina knihy Rónan. Zaujalo mě, že autor má vyřešenou veškerou logiku i v drobných detailech. Autor ani nepřehání násilí a sexuální scény. Nedivil bych se, kdyby knihu zfilmoval Hollywood, potenciál na to má.

Nick512  | **** 03.10.2020 11:01

Tak nevím které peklo je lepší. Asfalt nebo Inferium? Je lepší být vyuzen nebo zasfaltován? Uvidíme. Vlastně jsem si satansko-démonické uvažování a životní postoje dost oblíbil.Lónan i Lilith se chovají konzistentně a svět je bez logických lapsusů.Tedy ne že bych je odhalil na první čtení.Dokonce i ti SS mani mají jakousi logiku.Jo je to pěkná knížka. Jsem zvědav jestli ji budu ještě tento rok znovu číst. Nick512



WebArchiv - archiv českého webu