kniha » Útok obrů
chce si přečíst 3 | má v knihovně 3
hodnotilo: 5
88%
Útok obrů

Kevin Hearne

Útok obrů

série: Sedm kenningů
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: A Plague of Giants
originál vyšel: 2017

vydání: Argo (web) 2019

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
snop  | ***1/2 19.06.2019 16:44

Kevin Hearne se pustil do klasické epiky a celkem mu to jde. Svět je zajímavý (nejméně 6 druhů magie spojených s živly, rostlinstvem a zvířenou, každý se může pokusit získat příslušné „požehnání“, ale je to sázka do loterie, jejíž většinovou výhrou je smrt uchazeče), většina postav vykreslená živě a realisticky, jazyk je, jak jsme u Hearneho zvyklí, příjemně civilní. Zajímavá je i forma vyprávění: příběh historika Dervana rámuje každodenní multivyprávění mága-barda Fintana, kterým se dostáváme do hlav cca 10 dalších postav, jejichž příběhy se protínají a tvoří podivuhodnou mozaiku.

V čem kniha trochu ztrácí je to, o čem vlastně je: jsme svědky invaze obrů, či lépe dvou nesouvisejících „invazí“. Obě si berou podobnou pozornost, ale přitom o té první se nedozvíme skoro nic a ta druhá je spíše zbytečným ornamentem, resp. způsobem, jak nás seznámit s postavami, které možná budou důležité později.

Zvolená forma vyprávění ovšem činí problémy do dalších dílů – jak se Fintan dozví o činech, které se dějí mimo jeho dosah? Dosud šlo de facto o retrospektivu, na konci tohoto dílu jsme se ovšem už silně přiblížili přítomnosti, a přítomnost není „vítězná“, takže příběh bude muset chtě nechtě v jistou chvíli buď skočit o dost dopředu a opět být retrospektivou (čímž se ovšem přetrhne rámcové vyprávění), nebo změnit formu. Asi i proto se publikace dalšího dílu posunula z afaik původního letoška na příští rok. Ale napsané to prý už je. Tak uvidíme.



WebArchiv - archiv českého webu