kniha » Malá dunajská válka
hodnotilo: 1
30%
Malá dunajská válka Více vydání = více obálek.

Pavol Rankov

Malá dunajská válka

Politický thriller z možné současnosti

Kniha vyšla i pod názvem:
Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

jiný (obecně známý) název: Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny

vydání: Artforum-Bratislava (web) 2016; Mladá fronta (web) 2019


Informace / Anotace ke knize: Malá dunajská válka - Politický thriller z možné současnosti

To sa nám iba zdá, že o maďarsko-slovenských vzťahoch vieme všetko. Iba si nahovárame, že súčasné usporiadanie je stále a nemenné.
Z omylu nás skratkou fikcie vyvedie kniha Malá dunajská vojna, ktorá s ľahkosťou opisuje, akú slabú trvácnosť majú nitky siločiar, na ktorých visí naša každodennosť. Životy nie celkom obyčajných ľudí, keď sú náhle narušené či prerušené, ústia do nie celkom bežných situácií, nápadne podobných katastrofám. Keď k nim dôjde, už si nevystačíme s duchaprítom­nosťou, bojovnosťou, statočnosťou ani so suchým humorom, vlastnosťami, ktorými hrdinovia knihy akoby ešte chvíľami zo zotrvačnosti disponovali. Ani len zázraky,ktoré sú tu priam historicky hodnoverne zachytené a zdokumentované, nemajú moc odkloniť budúcnosť, lebo tá ako vždy hrmotne prichádza bránami dneška a razom mení všetko, na čo sme sa doposiaľ spoliehali.
[Artforum]

Snad už příští rok vypukne na jižním Slovensku Malá dunajská válka. Do konfliktu mezi slovenskou domobranou a velkomaďarskými separatisty se zapojí také čeští dobrovolníci. Mnoho lidí, mezi nimi řezník ze Šamorína, olympionička z Nových Zámků a odborník na minová pole z Novák, bude postaveno před volbu, zda se podílet na zabíjení, anebo ohrozit vlastní život. Krizi by mohl vyřešit snad jen zázrak, protože vojska Evropské unie stejně jako mírové sbory OSN přicházejí jako vždy pozdě…

 



WebArchiv - archiv českého webu