kniha » Pandořina hvězda II: Invaze
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 28
hodnotilo: 24
85%
Pandořina hvězda II: Invaze

Peter F. Hamilton

Pandořina hvězda II: Invaze

série: Sága Společenství
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Pandora's Star
originál vyšel: 2004

vydání: Planeta9 (web) 2019

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
gokudo  | *** 04.05.2019 11:08

Ta druha polovina uz byla krapet horsi. Nejlepsi byli dejove linie s „Mimozemstanem“ a ta dobrodruzna s Ozziem, Orionem a Tocim. Zbytek cervena knihovna!

PS: ti ctenari co se domnivaji ze Invaze je zakoncena obstojnym finalem budou zklamani, to si budou muset pockat na Jidase.

https://www.deviantart.com/kernovy/art/Pandora-s-star-Characters-Part-1-449611510

trudoš  | **** 17.05.2019 06:39

A je to tady! Pandořina skříňka byla otevřena a to, co se z ní vyřítilo, nejsou zrovna růžoví jednorožci. Bohudík se nacházejí stovky světelných let daleko, takže se většina politiků spoléhá na taktiku „sejde z očí, sejde z mysli“. Což, jak z vlastní historie víme, není úplně nejlepší strategie. Jenže vesmír je natolik obrovský, že by dokázal pojmout hned několik desítek dobyvatelských kultur, aniž by se jedna o druhé vůbec kdy dozvěděla. A to je pro mnohé známka bezpečí. Jenže v pozadí událostí tahá za nitky ještě někdo jiný. Zdánlivě nesouvisející náhody tak dláždí cestičku ke zkáze, která se zdá být neodvratitelná…
Peter F. Hamilton není žádný troškař. Konflikt s mimozemskou rasou rozehrává pozvolna, formou osudů desítek postav v různých koutech galaxie. Jednotlivé střípky se však začínají spojovat, takže i když finální střet přichází s prodlevou, o to katastrofálněji vyznívá. Naneštěstí se vyprávění akorát dostalo na vrchol a na vyústění si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

biafra  | **** 23.05.2019 20:45

Hamilton předložil rozsáhlý román, spíše špionážně-politický než nějakou dobrodružnou space operu. V knize jsou úžasné momenty a skvělé nápady, stejně jako otravné a docela zdlouhavé pasáže, které jsou někdy až kýčovité. Zvláště americká vize šťastné rodinky Marka Vernona je mimořádně odpuzující. Na invazi si musíme docela dlouho počkat, ale její popis představuje jistě vrchol celého románu. Čtenáře vysloveně naštve, že kniha končí v prostředku akce. Žádná příběhová linie se neuzavře; musíme si počkat na Jidáše. Překlad je vynikající. Přeložit nudné anglické MorningLightMou­ntain jako Horu jitřního světla je skvostné (stejně tak další špeky typu immotile).

Methat  | ***1/2 14.06.2021 13:08

Invaze, druhá kniha zo série Ságy společenství, ide v krokoch prvého dielu. Klesol počet strán, čo je super, no nezaujímavých pasáží naopak nekleslo. Ak vám robilo problém dočítať prvú knihu a nudili vás dlhé pasáže, tu budú opäť. No hlavná zápletka, ktorá sa sem-tam ukázala, bola natoľko zaujímavá a mala taký veľký potenciál, že sa mi aj cez nie ľahké vedľajšie príbehy veľmi páčila. Mimozemská rasa, proti ktorej ľudstvo bude bojovať, je naozaj desivá a pripomenula mi Reaperov z Mass Effectu, aj keď tí sú proti Dokonalým slabí odvar. To v akom merítku rozpútajú vojnu Dokonalí, nemalo obdobu. Posledných cca 100 strán bolo výborných, no než sa k ním čitateľ dopracuje, tak to bolí… Aj tak dávam druhému dielu lepších 70%

dva mraky  | ****1/2 23.08.2021 21:33

S ubíhajícími stovkami stran dílo vydělává i prodělává na zvolené formě. Postav je menší dav a to dává vyprávění obrovskou komplexnost. Ale má to stinné stránky. Ne každému připadá zábavné přepnout z výpravy po tajuplných meziplanetárních stezkách na starosti typického středostavovského občánka, či sledovat politické manévry na nějakém setkání smetánky. Události se dávají do pohybu. Nepřítel, kterého si lidstvo vypustilo svým způsobem spojuje to nejlepší z klasických brakových představ o invazi emzáků a současně je moderně vycizelovaný, promyšlený do detailů a uvěřitelný. Další skvělý kousek se povedl když se ihned na začátku předchozí poloviny seznámíme s příběhem o Hvězdoplavci, což má být další mimozemšťan, který žije utajen v lidském světě a spřádá intriky. Zpočátku to vypadá jako naivní konspiračka a bojovníci proti Hvězdoplavci jako fanatici,na konci první poloviny přijdou důkazy, že něco není v pořádku, postupně se mozaika přeskládá a Hvězdoplavec je zatraceně skutečný, ale i nadále v něho málokdo věří. Vrcholem děje je jednoznačně invaze agresivních mimozemšťanů do lidského vesmíru. A lidský vesmír je žalostně nepřipraven, protože všichni si pořád říkají, že nebezpečí je daleko a také se řeší politika. Poněkud dekadentní lidská společnost, která prakticky nezná smrt díky technologiím omlazování a přenosu vzpomínek do nových těl je konfrontována s brutální efektivitou mimozemských nepřátel, kteří přilétají s cílem neomezeného růstu a genocidě všeho, co stojí v cestě. Občas se ale Hamilton nevyhnul logickým botám, kterých je pár, ale v jinak propracovaném textu zamrzí. Jedna za všechny – členové Strážců – bojovníků proti Hvězdoplavci jsou poučeni že nepřítel může zajatce změnit na své agenty a reálně dělají protiopatření. A pak jeden za Strážců důkladně indoktrinovaný už od kolébky a ještě speciálně vycvičený jako agent, náhle spatří svého přítele, kterého viděl padnout v bitvě. Samozřejmě ho ani nenapadne, že by mohlo hrozit nějaké nebezpečí… Když to shrnu, epický propracovaný příběh, který ale trpí nevýhodami právě té propracovanosti a obsahuje stovky stránek, které kdyby se vyhodily, vlastně to nikdo nepozná. Chce to určitou disciplínu, nenechat se strhnout k překotnému čtení v honbě za odhalením tajemství, pak se kniha bohatě odmění.



WebArchiv - archiv českého webu