kniha » Králové Wyldu
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 20
hodnotilo: 26
75%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Králové Wyldu

Nicholas Eames

Králové Wyldu

série: Žoldnéři
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - humorná - hrdinská fantasy

originální název: Kings of the Wyld
originál vyšel: 2017

vydání: Host (web) 2019

odkazy: 2x [ukázka], 6x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ***** 01.05.2019 11:04

Zlatý Gabe, Matrick Lebkobijec, Arcandius Moog, Pomaloručka Cooper a Ganelon. Těch pět tvořilo Ságu, nejslavnější žoldnéřskou skupinu na východ od Heartwyldu. To však bylo před dvaceti lety. Teď jsou roztroušení po všech koutech, bojující maximálně s vlastními stíny. Jenže svět je znovu potřebuje…
Přestože je Nicholas Eames na poli fantastiky nováčkem, zcela bez ostychu můžu říct, že má nakročeno mezi první ligu. Naprosto precizně totiž pracuje s podstatou hrdinské fantasy, přitom ale umí celý ten patos hravě odlehčit a vrátit jej ze vznosných výšin zpátky na zem. Neznamená to však, že by sklouzával do parodické roviny, spíš jen udržuje čtenáře v napětí, a to jak pomocí akce, tak i humoru. A místo toho, aby pět set stran přešlapoval na místě a navnazoval na další díl, vše zvládá vtěsnat do samostatného románu připomínající jednu dlouhou dobrodružnou jízdu. Navíc zkuste nemilovat starý páprdy, co jdou zachránit mladou holku přes půl světa. Tuhle partu si prostě zapamatujete. Navždycky.

snop  | **** 21.08.2019 16:17

Dost jsem se bál toho přívlastku „humorná“ a přirovnání k Pratchettovi, ale díky Trudošovu komentáři jsem to nakonec zkusil. Naštěstí kniha není humorná. Pokud bych ji k něčemu přirovnal, tak spíše k Orville než ke Spratkovi (ve vztahu ke Star Treku). To znamená, že je psána lehkým perem a s mírnou nadsázkou, ale spíše boří žánrová klišé a nechává do epické fantasy proniknout civilnost, než aby se pokoušela o vyložené vtipy a pomrkávání na čtenáře (ačkoli kdo tam chce ty narážky vidět, nepochybně je tam uvidí, a ani neříkám, že tam nejsou).

Příběhem i postavami kniha připomene Drusse nebo koneckonců i toho barbara Cohena, mezi těmito póly tak nějak lavíruje a je vážnější a epičtější než Cohen, ale odlehčenější a civilnější než Druss.

Každopádně zajímavý svět, do kterého bych se klidně i vrátil, bohužel podobně jako hlavní postavy se domnívám, že už by to byl návrat úplně někam jinam – popsaný svět je koneckonců na přelomu Věků a Cesta našich hrdinů je přesně tím přelomem, který obvykle věky uzavírá. Ale uvidíme.

marty63  | nehodnoceno 07.11.2020 21:30

A co íkáte na překlad? Ten Heathenův otek je divný, ne? Nemělo by to být Bezbožný dotek, nebo Dotek Bezbožného?



WebArchiv - archiv českého webu