kniha » Outsider
má v knihovně 15
hodnotilo: 17
79%
Outsider Více vydání = více obálek.

Stephen King

Outsider

Kategorie: horor

originální název: The Outsider
originál vyšel: 2018

vydání: Beta (web) 2019

odkazy: 1x [info], 1x [seriál], 1x [recenze]


Komentáře:
jirikk  | ****1/2 08.06.2019 10:14

Po mnou ne až tak nadšeně přijatých titulech, vydaných v r. 2017 (Gwendy, Růženky) se mistr vrátil o rok později v plné parádě. Temný příběh se zprvu odvíjí ve stylu kriminálního románu, postupně se však překlopí v klasický horor. Na jednu stranu je to možná trochu škoda, jelikož King umí i +- realistické kriminálky, jak dokázal v sérii o Billu Hodgesovi, na druhou stranu je to právě horor a monstra z mýtů a pohádek (zde mexických), kde je SK nejsilnější. Se světem hodgesovských románů je propojen postavou Holly Gibney, která prokazuje, že unese i tíhu jedné z hlavních postav (ve druhé půlce knihy). Na rok 2020 je plánován další román s Holly, můžeme se jen dohadovat, zda převáží složka kriminalistická nebo mystická, jako tomu nakonec bylo v Outsiderovi.

Speedemon  | ****1/2 03.07.2019 15:44

První polovina je silnější a hodnotil bych ji klidně plným počtem. Temný thriller King umí, i když všichni tuší, že nadpřirozeno zde svoje drápky vytáhne také. To je znát především v druhé polovině, kde je to paradoxně trochu škoda. Klidně to mohl mistr dojet jen jako detektivku. Tím, že „nepřítel“ dostane v druhé polovině svou tvář, ztrácí děj i trochu na strašidelnosti.

Tak jako tak se jedná o výborný román, který umí vyděsit i dostat se člověku pod kůži. Přečetl jsem ho za 4 dny a to u mě rozhodně nebývá zvykem…

MirabelkaP  | **** 29.12.2019 22:30

Musím říct, že jsem měla velký problém se čtením první části knihy… jakožto matce malého syna se mi děj zarýval hodně hluboko a u Kinga poprvé jsem chtěla knihu odložit a už se k ní nevracet… no nedala jsem se a opět to byl velký čtenářský zážitek… první část je mrazivá a temná, druhá jakoby zapadla do série Billa Hodgese. Zahrál mi na stejnou strunu jako Policajt z knihovny… někdy si říkám, proč to vlastně čtu? :)

Methat  | **** 12.03.2024 08:53

Outsider je skvelý temný detektívny thriller, v ktorom vás bude baviť sledovať, ako sa vyšetrovanie vyvíja a kto je nakoniec vrahom. Akčných pasáží tu nie je moc ale to vôbec nevadí, pretože sú napísané kvalitne – prestrelka pred súdom je luxusná, rovnako ako záverečné dve scény. Bude vás mraziť a je tu veľa drsných častí. Ralpha a Holly, ktorá prišla v druhej polovici, som si najviac obľúbil. Aj keď to je jeho novšie dielo, stále som mal pocit, že čítam starého Kinga zo starej Ameriky. Pozrel som si aj niekoľko častí seriálu, no tam je veľa vecí inak a prestrelku pred súdom dosť odflákli. Fakt si radšej prečítajte knihu.



WebArchiv - archiv českého webu