kniha » Logoz
má v knihovně 1
hodnotilo: 2
65%
Logoz

David Zábranský

Logoz

aneb Robert Holm, marketér dánský

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

vydání: Větrné mlýny (web) 2019; Větrné mlýny (web) 2020


Komentáře:
Gaarq  | ** 24.08.2019 17:08

když člověk nic neočekává, asi by neměl být zklamán, když nedostane nic zajímavého. tak asi nejsem zklamán. ale rozhodně se mi příběh nelíbil. intuitivně jsem se celu dobu čtení štětil a ošíval. autor je označován za dobrého vypravěče, ale pro mě byl text sledem pastiček na myši, s lákavým voňavým sýrem, které ale sklaply, prázdné a nenaplněné. spousta bezvýchodné frustrace probublává celým textem, ale úplně se míjí s tou mou. navíc, chuťově ten sýr ani nestál za tu malou smrt. s autorem žijeme v jiných paralelách současnosti. v knize se mi opravdu líbí jen dvě věci – název a symptomatický nápis na tričku, který spustil děj příběhu. to, třetí, co by se mi mohlo líbit jako leitmotiv, ale nelíbí kvůli aktuálnímu „použití“, je myšlenka, kterou jsem kdysi dávno četl v ridleyeho knize původ ctnosti – dejte srnce buldozer a zplundruje les. autor tu myšlenku jen oslintal, jako dítě bonbón, ale vlastně celá zůstala netčená, i když už úplně k ničemu.

ps. příběh se odehrává v paralelní přítomnosti, která je pak v epilogu jen tezovitě extrapolována do budoucnosti, přičemž ona extrapolace je vlastně nástrojem pointy, něco jako když se na konci, ve filmech, objeví titulek deset let poté, aby se celá věc buď postavila na hlavu, dodalo optimizmu, který chyběl v příběhu, nebo potvrdilo, že hrdinové jednali správně. případně všechno dohromady.

biafra  | ****1/2 31.12.2021 23:57

Je to artová literatura, o příběh tam nejde a vlastně ani ne o závěrečnou pointu. Obsahem knihy je především kritika konzumní společnosti a levicových i pravicových aktivistů. Sci-fi prvky jsou tu asi tak podstatné jako u Houellebecqa.



WebArchiv - archiv českého webu