kniha » Oheň a krev
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 10
Oheň a krev Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Oheň a krev

Kniha vyšla i pod názvem:
Oheň a krv
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Historie targaryenských králů v Západozemí
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Svět ledu a ohně

Kategorie: fantasy

originální název: Fire and Blood
originál vyšel: 2018

vydání: Tatran (web) 2019; Argo (web) 2019; Argo (web) 2023

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
Tony-Z  | ****1/2 21.07.2019 18:32

Knihu bych charakterizoval jako jakýsi „Martinuv Silmarillion“. Na o něco málo více než šesti set stranách dostáváme nějakých 140 let extrémně zhuštěné historie šesti generací rodu Targaryenů, konkrétněji Targaryenských králů, což je v silném kontrastu s velmi rozsáhlou Písní ledu a ohně, která by měla mít ve finále sedm (nebo osm?) rozsáhlých knih a přitom se odehrává během několika málo let. Osobně mě mrzí, že se opět nedozvídáme téměř nic o historii Targaryenů za dob Staré Valyrie a ještě méně o jejich životě na Dračím kameni před Dobytím. Kniha začíná zhruba jen několik týdnů nebo měsíců před tím, než Aegon vezme sedm království útokem. Další moje výtka směřuje k časovým posunům, kdy jednou je událostem jediného roku věnováno mnoho stran, aby jsme následně jedinou větou přeskočili celou dekádu. Co činí knihu hůře čitelnou je, díky obrovskému časovému rozpětí, velké množství postav. Člověk nemá moc šancí si zapamatovat všechna jména, obzvlášť, nečetl-li Píseň ledu a ohně, popřípadě nesledoval seriál Hra o trůny, kde by si vštípil do paměti jména a lokace rodů, které mu při čtení této knihy velmi pomohou se zorientovat. Tak, tolik k negativům. Co se pozitiv týče, tak musím vyzdvihnout celkový pocity, který jsem po dočtení knihy měl. Určitě na prvním místě je zvědavost. Zvědavost, jak to bude s dračím rodem pokračovat, jak se stalo, že se byli schopní z vrcholu největší síly a slávy propadnout až k vládě Šíleného krále, za druhé je to určitá melancholie ze skutečnosti, že o spoustě a spoustě postav se toho již více nedozvíte. Tenhle dojem navíc autor zručně živí odkazy na fiktivní historická díla a kroniky. Kniha samotná je také vyprávěná stylem jakési kroniky nebo spíše sbírky kronik, psaných přímými i nepřímými pozorovateli popisovaných událostí, kteří nevěděli, neviděli a neslyšeli všechno, takže spoustu informací se zkrátka nedozvíme a lze říci, že pravděpodobně nikdy, protože pokud by se k nim měl Martin ke všem vracet, vydalo by to na další 25 knih, které by psal cca oněch 140 let. Abych to dále neprotahoval, kniha se mi opravdu líbila, přečetl jsem ji velmi rychle a rozhodně si přečtu i další díl(y). Pokud můj komentář vyznívá příliš negativně vůči mému hodnocení, je to proto, že automaticky očekávám nejvyšší kvalitu, na které není co rozebírat, ale o negativech se dovedu rozpovídat slušně.

Tony-Z

Adhara  | *** 12.01.2020 18:17

Na Pieseň ľadu a ohňa sa to nechytá, ale aj tak dobré. Hlavným problémom textu je (pre nás, nehistorikov) asi ten, že sa snaží napodobniť historické zápisky. Tie ale majú od bežného beletristického textu ďaleko. Nenájdeme tu preto veľa dialógov a už vôbec nie ponory do duše postáv, ktoré sa mi na Hre o tróny a spol. tak páčili. Napriek tomu ale autorovi hlavne v neskorších kapitolách niečo také ujde – vlastne na to, že ide akože o zápisky historikov písané x rokov po udalostiach, je tam tých dialógov a presných charakteristík postáv až príliš veľa. Je to tak síce čitateľnejšie, ale stráca sa autenticita kvázi historického textu. Tú však do určitej miery nahrádzajú nejasné udalosti dejín a časté rozpory v popise historických udalostí rozličnými „autormi“.

Dianie počas prvej polovice vládnutia dynastie Targaryenov je pestré, čítavé i ponuré s málo svetlými okamihmi, zato o to častejšími vojnami, chorobami a umieraním neprirodzenou smrťou. Trochu mi vadila len recyklácia postáv Martinom. V Targaryenoch a nielen v nich nájdeme plno paralel s Robertom, Cersei, Nedom, Robbom, Sansou, ale najmä s Aryou. Nepochybne ide o Martinovu obľúbenú postavu, lebo neženská a bojová zástupkyňa ženského pohlavia sa tam zjavuje najčastejšie. Spolu s nezapamätateľným kvantom iných postáv, ako býva u Martina zvykom.



WebArchiv - archiv českého webu