kniha » Tři okamžiky exploze
chce si přečíst 1 | má v knihovně 12
hodnotilo: 9
62%
Tři okamžiky exploze

China Miéville

Tři okamžiky exploze

Kategorie: sci-fi - fantasy - povídková sbírka

originální název: Three Moments of an Explosion: Stories
originál vyšel: 07/2015

vydání: Laser (Euromedia Group) 2019


Komentáře:
cyb0y  | **** 18.09.2019 02:58

Tohle je Mieville v plne sile. Chapu frustraci nekterych ctenaru, kteri cekali „jednoduche“ texty s weird obsahem, ale Mieville autorsky nesmirne dospel a je videt, ze zcela propadl kouzlu slova a vety a je jako hrave dite, ktere objevuje novy svet, ktery je jeste vic weird, nez kdykoliv predtim. V mnoha pripadech nejde o jedoduche cteni a i pri druhem cteni se muze zdat smysl nespostizitelny, nicmene nektere povidky jsou vskutku genialni a zadne z nich nelze uprit hravost a originalitu. Nezbyva, nez dychtive vyhlizet novy Mievilluv pocin.

jirikk  | ****1/2 18.09.2019 21:28

Mieville nenechává pochybovat o bravuře, se kterou psaní ovládá. Tohle je skutečně vyspělá sbírka silného autora, nebojícího se zkoumat neprobádaná území a kašlat na čtenářovo očekávání.Od absolutního hodnocení mě, vedle existence několika kratičkých povídek, jejichž smysl je až příliš zastřený, odradila především jistá nedořečenost prakticky všech příběhů. Tento autorský záměr mě někdy zanechal trošičku neuspokojeného, přesto se samozřejmě před řadou povídek (Lišta, Säcken a několik dalších) nelze než klanět. Nemůžu se dočkat, s čím China přijde příště, přeci jen mezera v jeho bibliografii je již poměrně dlouhá, alespoň co se fantastiky pro dospělé týká.

Gaarq  | *** 26.10.2019 12:46

s miévillem jsme se rozešli poprvé u krakena a od té doby jsme se nesešli. říkal jsem si, že povídky by mohly být lepší, tak jsem sáhl po třech okamžicích exploze. nu, opravdu některé byly, ale bylo jich politováníhodně málo. většinou trpí tím, co se mi nelíbí na jeho nových prózách – urputná touha po jinosti ústící nakonec v banality bez přesahu okořeněné sebestředným bizarnem bez ohledu na čtenáře. nemohu ho nesrovnat s jiným autorem, který pracuje s opravdu podivnými náměty, a to je michel faber. ale u něj, a třeba ani u linkové, jsem nikdy neměl pocit, že mě autor nechal se svými mozkovými výhřezy na holičkách. je to jako přehrabovat se rozvařeně-nedovařeným rizotem ve školní jídelně a hledat nějaký pěkný, šťavnatý hrášek. moc mě to nebavilo, ale pár povídek je opravdu extra liga: obávaný důsledek, obrazce či säcken. trvalo mi skoro měsíc, než jsem se odhodlaně prohlodal skrz. asi si dám další demiévillační pau­zu.

romusak  | ** 17.12.2019 11:01

V hromadě štěrku jsem přece jen našel pár hezkých kamínků a dokonce i dva polodrahokamy.

louza  | *** 24.10.2021 11:27

Hodně nevyvážená sbírka. Původně jsem plánoval opozici vůči všeobecně odmítavějšímu názoru, protože mi první půlka sbírky přišla až na drobné výjimky fakt zajímavá. Tenhle trend se bohužel v druhé půli knihy úplně obrátil, takže budu držet basu s většinovým názorem s poznámkou, že méně je někdy více. Trochu to prořezat a mohlo jít o pravdu zajímavou moderní fantaskní kolekci. Takhle bohužel vycpanou hromadou wtf slámy.



WebArchiv - archiv českého webu