kniha » Planeta opic
v Top10 8 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 68
Planeta opic Více vydání = více obálek.

Pierre Boulle

Planeta opic

Kniha vyšla i pod názvy:
Most přes řeku Kwai / Planeta opic.
Planéta opíc
Planeta opic / Most přes řeku Kwai

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: La Planète des singes
jiný (obecně známý) název: Monkey Planet
originál vyšel: 1963

vydání: Československý spisovatel 1970; Odeon 1983; DLX 1991; BB art (web) 2000; BB art (web) 2002; Argo (web) 2018

odkazy: 6x [recenze], 5x [film], 2x [seriál], 1x [ukázka]


Komentáře:
magio  | ***** 05.04.2007 16:04

Tak jsem se s velkým očekáváním pustil do čtení klasiky žánru science fiction. Musím říct, že i přestože mé nároky byly vysoké, kniha mě naprosto okouzlila. Snad nic jsem ještě nepřelouskal tak rychle, tak mne kniha vtáhla do děje. Nedivím se, že na motivy Planety opic vzniklo už tolik filmových snímků. I přes značné stáří, vždyť kniha vznikla před mnoha desetiletími, je stále aktuální a skvěle se čte. Pojednává o osudech člověka Ulyxe Méroa, který se v daleké budoucnosti společně s několika dalšími cestovateli vypravil na planetu obří hvězdy Betelgueze a zde se setkává s rozvinutou kulturou myslících a inteligentních opic. Ty se dělí na tři poddruhy – chytré šimpanze, moudré a tvrdohlavé orangutany a bojovné gorily. Každá rasa má své charakteristické znaky. Na planetě však žijí také lidé, ti však více než pány tvorstva připomínají opice na Zemi. Tak čtenář postupně poznává cizí kulturu a zvyky. Zabijí páni planety Ulyxe, nebo z něj udělají svého spojence? Ano, myšlenka je prostá, ale geniální. Závěr je rovněž velmi překvapivý a po jeho přečtení jsem zůstal ohromen. Co kdyby se něco takového stalo? Výborné dobrodružství pro horké letní dny. Určitě si zaslouží místo v mých Top 10.

zdenda  | ***** 27.09.2008 16:30

Je to prostě nádherný příběh, četl jsem několikrát.

burianek  | ***** 30.11.2013 21:25

I tuto knihu jsem četl už jako mladý, a potom ještě několikrát a nikdy pro mě neztratila kouzlo. Je prostě nádherná, první. Všechny filmy, co vznikly potom už jsou slátaniny.

Clarice  | **** 25.11.2018 18:50

Čekala jsem, že půjde o předlohu k nejstaršímu filmu, který mám moc ráda, ale kniha mě hned v několika ohledech mile překvapila. Když pominu naivní začátek plný technických nepřesností, i třeba tu myšlenku s chytáním lahve se zprávou, měl děj nápaditost a svižnost, skvělé myšlenky a propracovanou zápletku. Podobnosti s filmem jsou, ale knižní verze a filmová podoba se o sebe jen tak letmo otírají, (jako opice čeníšky, když se náhodně potkají na ulici), takže si fanoušek užije oboje. Zatímco knižní konec na mě působil zajímavě, podle mého až moc komplikací ohledně původu druhů na vzdálené opičí planetě a Zemi, filmový konec mi svého času způsoboval noční můry a tehdy, a mnohdy i teď, když se na film kouknu, mě zneklidní. Vlastně se obě verze výborně doplňují a působí to celkově jako příjemná kombinace nepříjemné možné budoucnosti :).



WebArchiv - archiv českého webu