kniha » Všechny tyto světy
chce si přečíst 1 | má v knihovně 12
hodnotilo: 14
75%
Všechny tyto světy

Dennis E. Taylor

Všechny tyto světy

série: Bobiverzum
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi - space opera - kolonizace vesmíru

originální název: All These Worlds
originál vyšel: 2017

vydání: Host (web) 2019


Komentáře:
minduton  | ** 19.01.2020 09:12

Už notně nastavovaná kaše, je z toho cejtit, že Taylor toho už měl plný kecky. Děj v zásadě předvídatelný. Některé dějové linie jsou vysloveně vycpávkové, bez zjevného vlivu na hlavní děj. Jak je u trilogií obvyklé, nejlepší je 1. díl, další díly mají sestupnou tendenci v kvalitě vtáhnout čtenáře do děje. Dočteno v zásadě z povinnosti. V knize nejsou žádné přímé komunikační interakce s Druhými (tedy už žádné proslovy ve stylu „Vaše rasa nebýt potrava – ale být horší, být škůdce!“ – zkrátka se mlčí a to je škoda, to pepřilo notně děj), ani Medeiros (brazilská sonda) už necekne.

dva mraky  | **** 23.01.2020 17:02

Přestože jsem viděl problémy, líbilo se mi to. Taylor totiž dal věcem možná ne efektní, ale přirozený vývoj, který dá čtenáři pocítit, jaké by to mohlo být rozkroceny napříč dekadami a stoletími. Vyvinul se a ustálil vztah sverazneho bobího národa a lidí. Pokusy virtuální bytosti o návrat ke svému lidství. Konec má lehce melancholickou atmosferu ve stylu něco končí něco začíná a příslib objevování vesmíru pro samotné objevování. Tou nedobrou vlastností knihy je ztráta tempa, špatně funguje ta dobrodružná složka, ač máme bitvy. Taylor oživil svůj svět opravdu uctyhodnymi oponenty, jejichz potenciál pak využil na zlomek výkonu a sklouzl tak trochu k pocitovce.

trudoš  | *** 08.03.2021 05:54

Jako další díl nekonečné série by Všechny tyto světy obstály snadno, ovšem mám-li je brát coby vyvrcholení trilogie, uspokojen jsem přibližně napůl. Dennis E. Taylor totiž čtenářům nenachystal žádná překvapení a pouze navazuje tam, kde skončil posledně. Jistě, významné dějové linie se uzavírají, přičemž hlavní protagonista konečně dosahuje vnitřního uspokojení z dobře odvedené práce. Jenže spousta motivů z dřívějška vyšumí do prázdna a ústřední zvraty působí až nečekaně uspěchaně, přičemž ranou kladivem všechno vyřešit prostě nejde. Autor zkrátka nepostupuje příliš sofistikovaně, je znát, že se víc bavil házením klacků pod nohy hrdinů než jejich odstraňováním. Ještě štěstí, že humorné odlehčení neztratilo nic na svém kouzlu, stejně jako upřímné fanouškovské nadšení pro science fiction. Je v tom kus lidskosti i nějaké to morální dojímání, všechno ovšem ve zcela snesitelné rovině. Nemluvě o krátkých kapitolách, díky nimž se kniha čte prakticky sama. A tak sbohem Bobe, a díky za ryby.



WebArchiv - archiv českého webu