kniha » Jiskry války
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 10
hodnotilo: 12
68%
Jiskry války

Gareth L. Powell

Jiskry války

série: Jiskry války
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - military

originální název: Embers of War
originál vyšel: 2018

vydání: Triton (web) 2019

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
trudoš  | **** 01.10.2019 06:28

Válka je prostá. Vy máte nepřítele, nepřítel má vás a pak už se jen snažíte vzájemně se zabít. Komplikovanější to začíná být, když dostanete do rukou velení. V tu chvíli už nerozhodujete pouze o svém životě, ale i o životech ostatních. A peklu propadáte v okamžiku, kdy vás situace přinutí zavelet ke genocidě…
Gareth L. Powell operuje na pomezí space opery a military SF, přičemž si víc zakládá na podtextu než akčnosti. Starosvětsky poukazuje na hříchy války, která není jen o vojácích a strojích, ale i o civilistech, kterých se ve svém důsledku dotýká nejvíc – jenže oni na ni, na rozdíl od armády, nejsou vybaveni. Podmanivé je právě to zpracování osudů postav z různých stran barikády, poznamenaných stejným traumatem, každá jen trochu jinak. Jednoduchá zápletka s kosmickým artefaktem v hlubinách kosmu tomu přitom dodává sympatický dobrodružný spád. Kazí to pouze použitá ich-forma, kvůli níž hrdinové nešťastně splývají v jedno, protože všichni uvažují stejně. Tedy kromě mimozemšťana Noda.

stimílek  | ***1/2 21.03.2020 19:36

Také jsem se trošku ztrácel, některé postavy mi lehce splývaly. Postavy jsou ovšem zajímavé. Autor má očividně důvěru v ženy i na válečném poli, skoro bych řekl, že kniha je genderově nevyvážená. Vrtošivé feně nejspíš asi také budete držet palce. Artefakty a zápletka kolem nich by vydala na samostatný děj. Kniha určitě stojí za přečtení, akční scény mají spád i napětí.

gokudo  | ***1/2 07.04.2020 08:51

Military SF ktere se trochu lisi od tech standarnich slatanin o zelenych mozcich ve vesmiru. Jeden velkej suprzelenej je az na konci. Autor se zrejme inspiroval Asherem, ale tohle je vic umirnene s hollyvudskym finisem. Favority jsou zde emzak Nod och vyslouzila valecna lod Vrtosiva fena (Trouble Dog), haha ten preklad mne dostal. Ten druhy dil v serii Fleet of Knives je o trochu lepsi a doufam, ze ho Triton taky vyda.

PS: ta obalka nema nic s dejem v knize spolecneho. Hvezdne valky part 25?:)

biafra  | *** 16.12.2020 08:06

Průměrná sci-fi, na které je zdaleka nejoriginálnější český překlad názvu lodi a výše zmíněná genderová nevyváženost. Jinak jsou to jen celkem banálně sestavené tradiční sci-fi propriety převzaté z jiných knih. Military je to asi v takovém duchu jako Remarque, což by mi i sedělo, kdyby se čtenáři všechno tak polopaticky nevysvětlovalo. Ano, válka je špatná, opravdu špatná.



WebArchiv - archiv českého webu