kniha » Polární stanice
chce si přečíst 1 | má v knihovně 13
hodnotilo: 16
86%
Polární stanice Více vydání = více obálek.

Matthew Reilly

Polární stanice

série: Strašák
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Ice Station
originál vyšel: 1998

vydání: Alpress (web) 2000; Alpress (web) 2001


Komentáře:
Madam Brbla  | ***1/2 07.02.2008 09:35

Polární stanice je velmi čtivý, svižně plynoucí román – dokonce i přes kulhající překlad. Připomíná americký akční film, od první do poslední stránky se pořád něco děje, vše je podřízeno zběsilé akci, ovšem logika a realita dostává pořádně na p*del. V první polovině knihy autor ještě docela drží fantazii na uzdě, hlavou zavrtíte jen občas… Ve druhé půlce už se musíte hlasitě smát – a to převážně v okamžicích, kdy se autor snaží vzbudit co největší napětí. Nelze mít strach o hlavního hrdinu, když je zřejmé, že se z každé smrtelně nebezpečné situace dostane s pomocí svých supermanských schopností, nebo (častěji) v jeho prospěch zapracuje zcela nepravděpodobná náhoda. Klesá nadporučík Schofield v bezvědomí na dno moře? Nevadí, připlave třeba zmutovaný mrož, hrdinu vytáhne na břeh, přivolá pomoc a jako bonus poskytne dýchání z úst do úst i masáž srdce:-)) Hrozí snad hrdinovi smrt na ledovci? Brnkačka, zrovna v tomhle ledovci je zamrzlá půjčovna s potápěčským vybavením – a ledovec je odlomený zrovna tam, kde je vchod:-)) Přeháním opravdu jen mírně:-) Autor vrší jeden nesmysl za druhým a tak se nadějný akční román mění v bláznivou parodii. Je to skutečně odpočinková kniha, při které nejen můžete, ale dokonce musíte vypnout mozek. Původní zamýšlené hodnocení 80% klesalo s ubíhajícími stranami a vzrůstajícím pocitem trapnosti. Škoda, stačilo kdyby autor tolik nehltal akční filmy a komiksy se svalovcema ve slipech přes elastické gatě – stačilo se více držet reality. 66%

BlackDawn  | *** 20.09.2010 14:12

Tak na úvod kniha sem na legii nepatří. Není v ní ani kousíček fantastiky.A i ten minikousek zmizí, když zjistíte co je pod ledem. Reilly je znám jako autor, který se snaží přiblížit stylu Toma Clancyho. Ale bere to oklikou přes supermana jménem Shane Schofield. Tak teď ke knize. Otřesná redakce a překlad. Naprosto nechápu proč je za každou třetí větou vykřičník. Beru to v novinách nebo bulvárních časopisech ale tady? Obrovské množství nelogičností a chyb ale opravdu neuvěřitelných. Např. „Schofield se podíval na hodinky.Bylo 22:23. Zbývá jim dvacet osm minut. Nukleární střela dorazí na Wilkesovu stanici ve třiadvacet hodin.“ To nějak nehraje. A mě dorazilo když Schofield uprostřed oceánu zničí sám ponorku. Nadruhou stranu jsem to dočetl, takže úplně bez nápadu to není.I když prvních 150 stran je o ničem, pokud máte rádi military literaturu a hodně střílení, tajné vojenské pakty a poměrně plynulý děj, nudit se nebudete a pro podzimní večery se knížka hodí.

trudoš  | ***1/2 06.10.2016 23:52

Divoká akční střílečka obsazená prvoplánovými figurami (převážně mariňáci s vysokoškolským vzděláním) a zkomponovaná dle jednoduchého schématu záhada, zrada a záchrana. Co by však jiní využili k zábavnému odlehčení, Matthew Reilly uhrává s vážnou tváří. A ono mu to funguje podobně jako filmy s Chuckem Norrisem – neúmyslná parodie sebe sama. Ovšem vynahrazuje to spádem, který je naprosto neuvěřitelný a to v dobrém slova smyslu. Prakticky každou stránku se něco děje a ty nejlepší akce jsou tak rafinovaně rozvrženy, že jejich neúměrnou délku člověk ani nevnímá. O to víc proto zamrzí, že přes povedenou gradaci je stavba zápletky tak hloupoučká a plná protichůdných tvrzení. Autor jakoby vytvářel scénář za pochodu, přičemž průběžně zapomínal, co řekl před pěti minutami a veškeré komplikace řešil za pomocí „náhodných“ shod okolností, které zachraňují hrdinovi krk. Ale jak je to blbé, tak je to čtivé, a to je při posuzování béčkové tvorby častokrát nejdůležitější měřítko.



WebArchiv - archiv českého webu